ДФ “Земеделие“ приключи приема на заявления за одобрение по „Училищно мляко“ при огромен интерес към схемата. За кампания 2015/2016 бяха приети 123 заявления, които обхващат 2 115 учебни заведения с близо 302 хиляди деца. За участие кандидатстваха учебни заведения, еднолични търговци, търговски дружества, кооперации и признати организации на производители и общини.

 

На базата на подадените заявления бюджетът по схемата възлиза на около 6.6 млн. лв. До средата на декември ще приключи обработката на подадените документи и издаването на актове за одобрение на заявители по схемата.

 

"Училищно мляко" обхваща децата от детските градини и тези от подготвителна група и учениците от 1 до 4 клас в държавни, общински и частни учебни заведения.

 

Европейската схема насърчава консумацията на български прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици от ранна детска възраст.

 

Припомняме, че в България „Училищно мляко“ се прилага от 2009 г., като интересът към нея до 2014 г. беше слаб, поради ниското ниво на подпомагане, което се осъществяваше само със средства от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). Като част от проведената през 2013 г. реформа на общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС беше дадена възможност на държавите-членки, които желаят да участват в схемата, да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално ниво. В резултат на това бе изготвена Наредбата за условията и реда за прилагане на схема „Училищно мляко”, което дава възможност за използване на средства от националния бюджет.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!