Над 12 000 земеделски стопани, отглеждащи крави, и над 14 000 фермери, които имат кози и овце, ще получат подпомагане от Държавен фонд „Земеделие”. Помощ ще получат и 239 собствениците на биволи, съобщават от Фонда. Средствата ще бъдат изплатени по различни схеми за подпомагане в сектор животновъдство, а Министерството на земеделието вече определи и индикативните ставки за подпомагане на глава добитък.

[news]


Най-много пари са предвидени за подпомагане отглеждането на биволи – 499 лв. за глава животно. По схемата за обвързано подпомагане на млечни и месодайни крави под селекционен контрол ще се полагат по 368 лв. на животно. Обвързаното подпомагане за млечни крави ще е в размер на 254 лв., а за месодайни – 250 лв. на животно. По 89 лв. ще се дават за овца или коза майка в стопанство с 10 до 49 животни.

Ако са под селекционен контрол, подпомагането за коза или овца-майка е по 68 лв. на глава. По схема за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството, в която се включват стопанства с над 50 животни, подпомагането е 39 лв. на глава.

 

Окончателният размер на ставките ще стане ясен след приключване на проверките на земеделските стопани, заявили подпомагане.

 

 

Схема

 

 

Брой кандидати

 

Обвързано подпомагане за млечни крави

 

 

6389

 

Обвързано подпомагане за месодайни крави и юници

 

 

5388

 

Обвързано подпомагане за млечни крави и месодайни крави под селекционен контрол

 

 

959

 

Обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки

 

 

4240

 

Обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол

 

 

1200

 

Обвързано подпомагане за биволи

 

 

239

Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството

 

 

7858

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!