252 ракети са изстреляни в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен през последното денонощие, съобщиха от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Градушка с размерите на яйце удари няколко села край Годеч

Обработени са 16 градоопасни облака, които са минали над защитаваната територия. 

От командния пункт в Грамата са обработени 6 клетки и са изстреляни 68 ракети. 

От полигона в село Долно Церовене, Област Монтана са изстреляни 63 ракети. 

Три облачни клетки са обработили и служителите от Регионалната дирекция за борба с градушките в село Бърдарски геран, Област Враца. От там са изстреляни и 68 ракети.

От полигона в Долни Дъбник, Област Плевен са обработени 3 градоопасни облака, изстреляните ракети през последното денонощие са 53. 

По предварителни данни няма пострадали земеделски площи в защитаваната от агенцията територия. Предстоят съвместни обследвания с Областни дирекции „Земеделие“. 

На фона на тези данни обаче градушката все пак не подмина Запада. Ледени топчета с формата на яйце удариха няколко софийски села в община Годеч. Засега няма информация за унищожени култури в земеделските площи, но е разрушена оранжерия в лично стопанство, съобщиха за Агри.БГ от кметството на Общината.

От Агенцията припомнят, че разполагат с 11 командни пункта и 261 ракетни площадки към тях в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Овощари вече борят градушката със собствени оръдия (видео)

Със самолетния способ градозащитата може да обхване цялата страна

Включват градозащитата на 26 април