Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи производители на био храни ще се представят на Седмия Национален събор на овцевъдите в България. 
 
 
От 11 до 13 май край Петропавловския манастир до Лясковец ще могат да се видят над 16 породи овце (Плевенска черноглава,Старозагорска, Вакла Маришка, Бяла Маришка, Каракачанска, Западно-старопланинска, Брезнишка, Източнофризийска,Аваси, Асаф, Лакон, Тексел, Бергамаска и др.) и 8 породи млечни кози, отглеждани у нас. Традиционно ще се проведе Националното изложение по млечно козевъдство, а в последния ден на събора  ще е аукционът на чистопородни овце, кочове и агнета. 
 
 
На 11 май собствениците на Българско овчарско куче, Каракачанска овчарка, Кангал, Алабай, Средноазиатска овчарка, Бордър коли и Кавказка овчарка ще могат да се включат в представянето на пастирски и овчарски кучета, като записването за участие ще става и на място. На следващия ден ще са демонстрациите на работа на кучетата-пастири, както и състезанията по теглене на товари от коне-тежковози.
 
15 специализирани фирми ще представят различна селскостопанска техника, оборудване и фуражи в дните на събора. 30 български животновъди, преработващи собствено мляко, от цялата страна  ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко. Те ще предлагат директно своята продукция, а на място ще се демонстрира производството на сирене по съвременни и 500-годишни технологии. 
 
Поради големия интерес състезание по ръчно доене ще има в два дни - 11 и 12 май. В надпреварата може да се включи всеки, записал се преди старта, като тази година освен овце ще се доят и кози.  
 
 
Всеки фермер може да премери сили в състезанието по ръчна стрижба на 11 май или в майсторското обезкостяване на следващия ден (12 май), а единственото условие е участниците да ползват собствени инструменти.
 
На Седмия Национален събор на овцевъдите ще има още био пазар, изложение на занаяти, музейни експозиции, много фолклор, кулинарни зони с чевермета и българска кухня по стари рецепти и още много атракции за всички фермери и посетители.
 
Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието, храните  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.