От началото на месец октомври доставките на продукти в учебните завадения по двете схеми - „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ са факт. Това съобщи зам. – изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов на брифинг днес.

Млекопреработвателите искат оставки

„Всички подадени заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, вече са с издадени актове за одобрение. От останалите заявители е изискана допълнителна информация,“ уточни Иван Капитанов, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ. 

Той добави, че на одобрените кандидати по двете училищни програми е дадена възможност да започнат по-рано доставките спрямо минали учебни години. Целта е на децата да се осигури по-голям брой пресни плодове, произведени от българските производители.

С Определение № 12586 от 25.09.2019 г. Върховният административен съд на Република България - петчленен състав, окончателно отхвърли искането за спиране действието на Постановление № 32 на Министерски съвет от 22.02.2019 г. за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко" по отношение на § 23 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредбата.

„Разликата спрямо миналата година е, че е премахнат приоритетът на производителите и самите учебни заведения могат по свой критерий да изберат подходящия за тях доставчик. Всички актове за одобрение ще бъдат за срок от една година,“ обясниха от Фонда.

ДФЗ: За учебната 2019/2020 г. бюджетът по „Училищен плод“ е над 13 млн. лв., а по „Училищно мляко“ – над 15 млн. лв.


Няма риск от компрометиране на училищните схеми за учебната 2019/2020, заяви Капитанов, като подчерта, че изпълнението им върви ускорено. Всички подадени заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, вече са с издадени актове за одобрение. От останалите заявители е изискана допълнителна информация.

Към момента по схемата „Училищно мляко“ са издадени 65 акта за одобрение на 1 882 учебни заведения от подадените 110 заявления за 2 556 учебни заведения. По схемата „Училищен плод“ са издадени 80 акта за одобрение на 1 951 учебни заведения, при подадени 143 заявления за 2 606 учебни заведения. Издаването на актове продължава, съобщи Капитанов.

През учебната 2019/2020 г. децата в училищата и детските градини ще получават 46 доставки по схемата „Училищен плод“ и 50 по схемата „Училищно мляко“. Броят им е съобразен с прогнозния бюджет и е определен със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, допълни Капитанов.

Съгласно Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко", директорите на учебните заведения са оправомощени да провеждат избор на заявители, по критерии, одобрени от тях. Съгласно нормативна рамка (чл. 13,б-13,г) от наредбата, няма определен срок за провеждане на процедурата за избор на заявител, като учебните заведения е възможно да бъдат заявявани за участие по схемите през цялата учебна година, обясни Капитанов. След получаване на акта за одобрение, избраните заявители представят в 10 дневен срок в ДФЗ, съгласуван с директорите на учебни заведения график на доставките през учебната година.

Към момента от Разплащателната агенция не са правили кръстосан анализ каква част от фирмите, които имат вече актове за одобрение, са били доставчици и миналата година, както и каква част от тези, които са одобрени, са производители.

Междувременно в момента има експертна група, която работи върху евентуални промени в училищните схеми. Заедно с бранша се обсъжда включването на биопродукти в доставките.