Под 100 хил. тона пресни плодове са преработени през миналата година от консервните фабрики в страната. От данните на агростатистиката става ясно, че през преработвателните предприятия са минали 91.6 хил. тона плодове, което е с 21.4% по-малко от предходната година. 

Четете още: Разширява се сателитното наблюдение на земеделските земи


От тях с най-голям дял са доставените от български производители – 45%, следват внос от трети страни – 23%. Преработвателите разчитат на 838 хектара овощни градини, от които са си осигурили 12% от необходимите им плодове. 

При зеленчуците, постъпили в консервните комбинати, също има намаление, но в по-малък обем – с 2.3%. Преработени са общо 106.7 хил. тона пресни зеленчуци. От тях с най-голям дял е зарзаватът, доставен от български производители – 85%, следват доставките от ЕС – 8%, и внос от трети страни – 2%.

Площите, стопанисвани от предприятията, са 162 хектара, от които са доставени 3% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 2% от зеленчуците. 

За 2023 г. в страната е произведена 64.7 хил. тона готова продукция от плодове, a тази от зеленчуци е 84.4 хил. тона, като в т.ч. плодово-зеленчукова и от гъби. 

С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките, прасковите и сливите. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

В производството на плодова продукция са вложени плодови концентрати и други междинни продукти в размер на 6 826 тона, като най-много са количествата от череши, сливи и малини. 

При зеленчуковата продукция са използвани 8 358 тона концентрати или други междинни продукти, като по-голямата част - 60% от тях са местно производство, 20% са доставки от ЕС и останалите 20% са внос от други страни. 

Очаквано най-големите количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати – 4 710 тона. От пипер в производството са вложени 1 069 тона, а от гъби – 2 000 тона. 

36.9 хил. тона от готовата продукция от преработени плодове е реализирана в страната. За страните от Европейския съюз са изпратени 28.9 хил. тона, а износът за трети страни е 6.1 хил. тона. 

По-голямо количество преработени зеленчуци са останали в страната - 54.7 хил. тона. За държавите от Общността са изпратени 18.8 хил. тона, а износът в трети страни е 7.3 хил. тона. 

И при плодовете, и при зеленчуците има количества готова продукция, която остава на склад.