През периода януари - август 2017 г. от страната са изнесени 18,3 хил. тона пресни зеленчуци и 20,9 хил. тона пресни плодове, съответно с 26,9% и с 22% по-малко спрямо същия период на 2016 г.
 
Основен фактор за намалението на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода е свитият експорт на краставици – с 3,8 хил. тона и гъби – с 2,5 хил. тона. Намаление се отчита и при изнесените количества чесън, бобови зеленчуци, лук, моркови и репи. Същевременно, износът на пиперки, домати, картофи, зеле и тикви се увеличава с между 17,6% и 87,9%, най- значително при тиквите.
 
Спадът на общия износ на пресни плодове през осемте месеца на 2017 г. се дължи основно на отчетеното намаление на експорта на дини – с 2,6 хил. тона, ябълки – с 2 хил. тона и цитрусови плодове – с 2,1 хил. тона, което включва и реекспорт на продукти, които не са произведени в България. 
 
Съществено намаление се наблюдава и при износа на ягоди, малини и круши с между 37% и 95,8%. От друга страна, износът на сливи, черупкови плодове, праскови, череши, грозде, вишни и кайсии нараства в границите от 14,9% - сливи, до близо четири пъти при кайсиите.