България ще получи 4,24 милиарда евро за 2018 г., от които 1 милиард и 180 милиона евро ще отидат пряко в сектор "Селско стопанство". Това стана ясно след като Европейският парламент одобри бюджета на Общността за следващата година, съобщиха от пресслужбата на евродепутата Андрей Новаков.
 
 
„Внасяме 1 милиарда евро в бюджета, получаваме 4 милиарда и 200 млн. евро. Ние сме от облагодетелстваните държави, получаваме огромен дял от европейската солидарност. За България този бюджет означава много. От една страна, предвидените междинни плащания са почти 800 милиона - директни плащания към фермерите. От друга страна почти 800 милиона са предвидени за градско развитие и инфраструктура, почти 380 милиона са насочени към развитие на селските региони, 185 милиона са за заетост.“,  коментира евродепутатът.
 
Според Новаков страната ни все повече попада във фокуса на внимание на Европа.
 
„Българската икономика работи все по-добре, но европейското финансиране е турбото към този двигател, който ще ни помогне да напреднем в почти всички направления в които изоставаме. „Проблемът с българската инфраструктура не е само български. Когато става дума за международни коридори, Съюзът трябва да плаща 100 процента. Те са много важни за свързаността в Европа", заключи той.