Общо 1616 дка пасища и мери за индивидуално ползване отпусна община Балчик за стопанската 2021/2022 г. Това стана с решение на Общинския съвет на Белия град, който на последното си заседание одобри парцелите в 12 населени места.

Министерството отговаря: Пасищните обекти не са допустими по мярка 14

Те ще се ползват от следващата стопанска година от животновъди с пасищни селскостопански животни, регистрирани в интегрираната информационна система на БАБХ. Наемната цена на пасищата и мерите е определена по пазарен механизъм от лицензиран оценител, се казва още в решението на ОС на Балчик. Минималният срок на договорите е 5 стопански години. 

Най-големи са пасищата за ползване в селата Хаброво – 546 дка, Бобовец – 120 дка, Гурково – 90 дка, Църква – 64 дка, Царичино – 60 дка. Наемните цени са между 8 и 9,44 лв. за декар. Според големината на парцела най-евтиното пасище излиза 89 лв. на година, а най-скъпото – 5154 лв. Категорията на земята на предоставените мери от Общинския поземлен фонд е от 3 до 10. 
Животновъдите, които подават документи за ползване на пасищата, трябва да докажат, че нямат задължения към НАП, ДФ „Земеделие“ и поземлените фондове. 

На 27 май от 10 ч. община Балчик обявява публичен търг с тайно наддаване за свободни земеделски земи от общинския поземлен фонд. Те ще се отдаван под наем за срок от пет стопански години, считано от 2021/2022 г. До 18 май желаещите да участват в търга могат след предварително съгласуване да извършат оглед на имотите. Началната тръжна цена на декар земя е 61 лв., а всяка стъпка при наддаването трябва да е 3,05 лв.