Над 1500 семейства в България са осиновили кошер до този момент, съобщи Сергей Петров, основател на електронната платформа „Истински мед“ пред БНР.

Залесиха медоносни фиданки в община Генерал Тошево

Той цитира доклад на Европейската комисия от 2019 г, според който 30 на 100 от българските пчелари ще се оттеглят от занаята до 2022 г. Именно затова се ражда и идеята за една такава платформа в помощ на пчеларите. Инициативата „Осинови кошер“ цели подпомагане на пчели и пчелари срещу получаване на качествен мед. 

“В България често си имаме човек за мед, някой, от когото купуваме мед - в забързаното градско ежедневие решихме да дигитализираме тази връзка”, разказва Петров и пояснява:

Позволихме на хората да скъсят дистанцията между трапезата си и източника на храната.

В платформата са представени различни пчелари, техните райони, вида мед и кратка визитка на дейността им. Избирайки конкретен пчелар, “осиновителят“ се ангажира в продължение на 1 година да купува мед от него. Така един от кошерите на пчеларя е подсигурен от дадения клиент.

„Ние сме единственият посредник между пчелите и клиента. Ние имаме отговорността да напълним този мед във фабрика, сертифицирана, да изтестваме, че това е истински мед. Запознаваме човека с дадения пчелар. Просто не си даваме шанс къде да измамим, обяснява още Сергей Петров.

СССнимка: БНР

Тъй като пчелите се намират в много лош период от модерната ни история, всеки може да помогне, убеден е Петров. Той припомня, че изминалата година беше много тежка за пчеларите, а някои стопани не извадиха дори килограм мед. 

Реално всеки, който осиновява кошер, става адвокат на пчелите.

„Дали ще засадите дърво или ще разкажете на приятели, всеки трябва да бъде адвокат на пчелите и да направи нещо за тях, призовава за финал Сергей Петров.