Над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне, ще бъдат показани на Деветия национален събор на овцевъдите. След година прекъсване заради пандемията най-мащабното браншово събитие в страната се завръща и ще се проведе от 6 до 9 май 2021 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново.

Новите правила за обвързана помощ за овце и кози след 2022 г.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Агри.БГ ще бъде медиен партньор на събитието.

В две обособени зони с обща площ от 1200 кв. м ще са специализираните изложения на овце и кози. Стопани от цялата страна ще покажат над 600 селектирани животни от 22 породи овце и 5 породи кози. 

Сред овцете ще има представители на породите: Асаф, Аваси, Синтетична популация българска млечна, Черноглава плевенска, Старозагорска, Каракачанска, Медночервена шуменска, Дъбенска, Реплянкса, Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Бергамска, Лакон, Средностаропланинска, Елинпелинска, Копривщенска, Родопски цигай, Среднородопска, Вакла маришка, Североизточнобългарска тънкорунна, Декоративни. 

Козите ще са представени от Калоферска дългокосместа, Българска бяла млечна, Боер, Алпийска, Тогенбургска. В изложението ще се включат и редки автохтонни и високопродуктивни видове. 

Най-добрите ще бъдат отличени със специални купи, плакети и грамоти, а за последния ден на събора – 9 май, е насрочен аукцион на овце, кочове и агнета.

В дните на събитието край Петропавловския манастир ще могат да се видят най-големите коне тежковози в страната. Ще има изложение на кучата и специално представяне на клубовете на Българско овчарско и Каракачанско куче.

Атрактивни фермерски състезания по ръчно доене и стрижба, машинен млеконадой на кози, най-тежък коч, най-добро сирене и кашкавал, теглене на товари от коне тежковози, изложение на селскостопанска техника, оборудване и специализирана литература, са подготвили още организаторите за четирите дни на събора.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е изложението на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.

По традиция Съборът на овцевъдите ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. И тази година ще има кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки, а специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство.