11,10 часа - Около 100 животновъди се събраха на протест срещу ниските изкупни цени на млякото в Ямболско, предаде реопортер на Фермер.БГ. Протестът се охранява от пет полицейски патрулки и два буса с полицаи.

11,15 часа - Животновъди прочетоха протестна декларация, с която настояват за субсидии за литър мляко.

11,25 часа - Представители на земеделското министерство разговарят с протестиращите животновъди.

11,30 часа - От  МЗХ съобщиха, че обезщетенията за син език ще бъдат изплатени до края на месеца

11,33 часа - Готова е наредбата, която ще регламентира търговията между млекопроизводителите и мандрите, според която договорите за изкупуване на млякото ще бъдат задължителни. До края на месеца наредбата ще бъде обнародвана в Държавен вестник.
 

11,36 часа - Самите фермери казват, че цената на млякото е паднала до 0,50 ст., което ги води към фалити. От друга страна те посочват, че между мандрите има картелни споразумения, с които изкуствено се намалява изкупната цена на млякото. Рекорден е вносът на млечни продукти от Западна Европа, което държавата по никакъв начин не регулира и това допълнително подбива цените, коментираха протестиращите.


11,40 часа - Около 120 вече са животновъдите, които се присъединиха към протеста.

11,45 часа - Протестът протича мирно. Главен път 1-7 , който поема трафика за българо-турската граница не е блокиран

11,50 часа - Златка Възелова, Директор Дирекция Животновъдство МЗХ заяви: „Тежки са проблемите ви и ние го знаем, но новото ръководство на МЗХ вчера ми поръча да ви кажа, че животновъдството наистина ще бъде приоритет и започва с решаването на всички натрупани проблеми.“. Фермерите аплодираха думите ѝ.


11,55 часа - Работи се проекта на Наредбата за договорните отношения между млекопроизводителите и изкупвачите – мандрите. Договорите, които се подписват помежду им ще се регистрират в ДФЗ. ДФЗ ще осъществява контрол върху мандрите за спазването на договорите, обясни Златка Възелова от МЗХ. 

11,58 часа - Знам болката ви за цената. Тук и в Северозападна България е най-тежко положението, но се надявам да започнем срещи с всички фермери в страната, когато наредбата за договорите е готова, за да разясним прават им, посочи Златка Възелова. 
 

12,00 часа - От Регионалната асоциация на млекопроизводителите и животновъдите в Ямбол – организатори на протеста, прочетоха Декларация с исканията си относно проблемите в сектор Животновъдство, адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и до Бойко Синапов. 
 
12,09 часа - Исканията в декларацията са следните:
1. Гарантиране на целогодишна цена на изкупваемото сурово мляко
2. Компенсация от страна на държавата при трайно понижение на цената на изкупваемото сурово мляко от млекопреработвателите
3. Защита на българското млечно производство от нерегламентирани и дъмпингов внос на мляко и млечни от ЕС
4. Поетапно изравняване на българските с европейските субсидии за животновъдство
5. Сключването на договори  между производители преработватели да става след обсъждане и одобрение от Асоциацията на млекопроизводителите
6. Ясна държавна политика след приключването на квотния период през 2015 година
7. Субсидиите за животни да се изплащат в края на лятото,а не в края на годината по актуален списък на животни за съответната текуща година, а не за отминал период. 

12,20 часа - Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите заяви: Всички се познаваме много добре с новия екип на МЗХ, работили сме и преди. Знаете какви бяха резултатите, когато работеше този екип. Не искам да забравяме, че този екип, когато работеше ние получавахме - ще дам пример само с овцете- по 10 лв. Идвайки този екип на власт, говоря за сегашното правителство, субсидията на една овца е вече 42 лв. и стои така от две години, не се е увеличила. Пак казвам, че всички натрупани проблеми за последните 2 години ще трябва да ги решим по най-бързия начин.
 
12,25 часа - Синапов каза още: Вчера разговарях с г-жа Танева, уверявам Ви, че тя е твърдо решена тези проблеми наистина да бъдат решени и да влезем в един работещ, стабилен ритъм за развитие на нашето животновъдство. Защото ние до тук спряхме и в момента сме в един колапс, всички го знаете.

12,30 часа - Животновъдите изляха литри мляко на пътя


12,40 часа -  Според Синапов решението за днешния протест е било взето още преди месец и "нека никой да не ни обвинява, че сме използвали идването на власт на новото управление и веднага сме започнали с протестите", посочи той. 


13,00 часа - След като за кратко животновъдите блокираха пътя Ямбол - Лесово, изливайки сурово краве и овче мляко, протестът приключи!


Очаквайте ексклузивно видео и снимки от протеста единствено във Фермер.БГ!

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!