Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е на първо място в Добричка област по размер на договорени европейски безвъзмездни средства. На второ място са оперативните програми „Околна среда и “Транспорт и транспортна свързаност“.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Реално изплатените средства възлизат на 15,4 млрд. лв. или над 62% от общия размер на подпомагането, отчете Областният информационен център в Добрич.  

204 договора за над 100 млн. лв. са сключени в рамките на ПРСР 2014-202 г., сочи последната информация от Държавен фонд „Земеделие“.

Най-много одобрени проекти – 66 на брой, има по подмерките 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Най-много са били кандидатите по 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, по която са одобрени 62 проектни предложения за над 36 млн.лв., а в процес на разглеждане са 121 проекта. По подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ е одобрено финансиране в размер на над 20 млн. лв. за обезпечаването на 15 договора.

Чрез стратегиите на Местните инициативни групи „Балчик-Генерал Тошево“, „Тервел-Крушари“ „Добричка“ и Местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик“ са привлечени над 11,3 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за обезпечаването на 106 договора. Финансова подкрепа са получили общо 58 земеделски стопани и микропредприятия, 31 са общинските проекти, 6 са на читалища и 4 на неправителствени организации. Само през 2022 г. са одобрени 31 проекта за общо 1,6 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.