Обилните валежи и градушки в неделя и понеделник нанесоха поражения върху посеви на територията на област Враца. По повод на това, Фермер.БГ разговаря с Виолетка Вълчева, която обработва 4 хил. дка зърнено-житни култури в землищата на селата Горна Кремена, Върбешница и Долна Кремена, общ. Мездра.

[news]

Ето какво разказа тя:

 

„В неделя вечерта във Върбешница беше нещо страшно. От 1999 г. се занимавам със земеделие и такова нещо не съм виждала- град, силен вятър, много силен дъжд. Има масиви, до които просто не можем да стигнем все още. Пътищата са толкова много изкопани, че даже и големите трактори не могат да минат“.

 

Посевите със слънчоглед също са засегнати, като на места е отнесено всичко и ще се наложи презасяване, допълна Вълчева.

 

Най-тежко е положението в село Струпец, където градушката е била много силна. Явно ''окото на бурията'' е минало от там, сподели фермерката и допълни: „Слънчогледът е премазан, царевицата е премазана, нивите са очукани също. Там нямам представа колко дъжд е паднал, при мен във Върбешница чашата преля на 50 литра и просто не можех да стигна до нея, а в Долна Кремена са паднали 102 литра дъжд. Не може да стигнем до нивите, за да разберем какво е положението и с пшеницата.“

 

Според Виолетка Вълчева, градушката в неделя е била силна, но дребна, което навежда на мисълта,  че площадките на Агенцията за борба с градушките са започнали да работят и да действат правилно. За разлика от първия път, когато падна  убийствена градушка, сега явно е работено върху градоносните облаци, коментира Виолетка Вълчева. Тя изрази надежда Агенцията действително да работи, за да няма следващи жестоки градушки с тежки последствия за реколтата.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!