За Великден се очаква българското агнешко месо по веригите да бъде около 200 тона. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), по време на пресконференция пред журналисти.
 
 
По думите му това количество е по-малко, спремо предходната година. Над 10 лв. разлика в цената на агнешкото месо от фермата до магазина.
 
„Във фермите цените на дребно са около 6 лв./кг живо тегло. Търговците изкупуват месото между 4,50 и 5,00 лв./кг живо тегло. Това е цената на едро. А в магазина месото вече се продава от 13 до 18 лв./кг“, обясни Караколев.
 
По думите му цената на вносното агнешко месо е с 20% по-евтино от българското. 
 
След редица преговори, най-после информацията за произхода на агнешкото месо, продавано в търговската мрежа, ще бъде достъпна. За целта Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) одобри печати, които да бъдат поставяни на месото. 
 
„В магазинната мрежа ще се прилагат информационни табели за произхода на месото. Задължителната информация в тях е произход, страна на отглеждане и страна на клане. Това ще допринесе за стимулиране на продажбите на българско месо. Надяваме се заедно с това да се вдигне изкупната цена на месото или поне да няма сривове, както през изминалата година“, обясниха преди време от НОКА.
 
Регламентът гласи, че българското месо ще бъде маркирано със син печат в търговската мрежа, а вносното – с червен печат.