Над 1 млн. души подписаха петиция с искането ЕС да забрани използването на глифозат като основна съставка за унищожаване на плевели, опасявайки се от рисковете от рак, пише gmoobzor.com.

Топ 10 на най-вредните и разпространени плевели

За по-малко от 5 месеца над милион граждани на ЕС се присъединиха към нашия призив за забрана на глифозата, каза Дейвид Шварц, координатор на Европейската гражданска инициатива, която стои зад петицията.

Групата заяви, че вече е успяла да се сдобие с минимума подписи, необходими за получаването на официален отговор от Европейската комисия – поне 1 млн. подписа на граждани от седем страни членки на ЕС за рекордно кратък срок.Екологическата организация Greenpeace заяви, че петмесечната кампания се е превърнала в „най-прогресиращата …. откакто ЕС е предоставил този инструмент (петицията) през 2012 г.“.

Нашите политици са длъжни да чуят това съобщения силно и ясно, допълни Шварц.

В момента ЕС разглежда въпроса за възобновяване на лиценза на противоречив хербицид, произвеждан от един от най-големите производители на хербициди в света. Планирано е официално решението да бъде оповестено през декември тази година.

Европейската агенция по химикали (ECHA) постанови през март, че глифозатът не следва да се класифицира като канцероген, заявявяйки, че той „не съответства на тези критерии“.

Това решение последва идва след направен аналогичен извод през 2015 г. от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти (EFSA). Тогава агенцията заяви, че глифозатът е „малко вероятно“ да създава канцерогенна заплаха за хората.И двете решения бяха оспорени от учени, екологични организации и членове на Европейския парламент, който се позовават на данни на СЗО за това, че глифозатът може да провокира рак.

Миналия месец водещият американски токсиколог Кристофър Портие написа писмо до председателя на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер, в което се казва, че и двете агенции не са успели да установят „значителни ракови открития“ при вземането на това решение, за да не класифицират химическото съединение като канцероген. 

Аз открих 8 такива промени в разпространението на тумори, които не фигурират в нито една публикация и в правителствени оценки, представени от EFSA и ECHA, пише експертът.

По данни на Международната агенция по изследване на рака (IARC) глифозатът представлява един от най-широко използваните в света унищожители на плевели и към 2010 г. е разрешен за употреба в над 130 страни.