Над 1/3 от кравето масло на пазара не отговаря на изискванията за производство. Това показва поредна проверка на Българската национална асоциацията на активни потребители, при която са установени нередности по отношение на съдържанието на немлечни мазнини. Ситуацията не се е променила спрямо проверката през миналата година, уточняват от Асоциацията.

[news]
При изследването са проверени следните търговски марки: Бор-Чвор, Немско краве масло (Molkerel Ammerland), Саяна краве масло, Краве масло “Вълчев”, Краве масло СВА, Краве масло “Miltex”, Millker butter, Краве масло екстра (Профи Милк), Краве масло (Хранинвест), Домлян краве масло. В 4 от 10 продукта отново е установено наличието на немлечна мазнина, което е 1/3 от изследваните масла. Типичното краве масло (съгласно международната система CODEX) е с 80-82% масленост и 16% водно съдържание. Съдържането на немлечна мазнина в някои от пробите е  64%, а в други - между 10 и 48%. 
 
В продуктите на три компании са открити примеси. При две от тях - Хранинвест и Miltex, нарушението беше отбелязано и при изследването  през 2014 г., припомнят от Асоциацията. Установено е и завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. Има съмнения и за използване на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна практика, показва изследването. 
 
Става ясно, че проверката на БАБХ след първото изследване на Асоциация Активни потребители, през септември 2014, както и негативната реакция на потребителите, не са променили нищо и установените тогава нарушения продължават и сега, подчертаха от Асоциацията.
 
Резултатите от направеното изследване може да видите в приложената таблица :
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!