Изследователят Пийт Саймънс се пенсионира преди 15 години, но все още продължава активно да работи в своята любима област – птицевъдство. Повече от 50 години той се занимава с различни проблеми, свързани с отглеждането на кокошки носачки, пише изданието poultryworld.net.

Нови две огнища на птичи грип

79-годишният Саймънс е събрал всичките си наблюдения през годините в книгата „Egg signals“, която представлява отлично настолно четиво за всеки птицевъд. По думите му, фермерите често разполагат с доста познания за храненето, условията за отглеждане и работата с кокошките, но понякога пропускат един важен момент – да разучат „езика“ на яйцата.



Саймънс е категоричен, че всеки, който опознае повече яйцата, значително ще подобри рентабилността на бизнеса си. Качеството на целия производствен процес може да се повиши, когато се познават яйцата. За целта птицевъдът трябва да знае какво да гледа.

В книгата си „Egg signals“ специалистът прилага снимки на петънца по яйцата, специфични пукнатини и изменения в жълтъка. Всички тези сигнали трябва да бъдат взети предвид от птицевъдите и да бъдат предприемат мерки.

За нещастие, според Саймънс, повечето фермери, отглеждащи кокошки носачки, не знаят на какво да обърнат внимание. Той е убеден, че само с четене не става, птицевъдите трябва да се научат да наблюдават, да размишляват върху нещата, които забелязват, и да предприемат незабавни стъпки за разрешаване на проблемите.



Например, казва Пийт Саймънс, повечето фермери не знаят защо яйцата са заострени или овални. Тази характеристика се дължи на пътя, по който яйцето минава в тялото на пилето.

Формата, цветът и здравината на яйцето са признаци, които дават ценна информация. Червени петънца по черупката? Червени акари. Черни петънца? Мухи в кокошарника. Много напукани яйца? Проблеми в процеса на снасянето.

Знаете ли, че можете да определите по формата на пукнатините по черупката какъв точно е проблемът при снасянето, отбелязва дългогодишният изследовател.

Той съветва птицевъдите ежедневно да обръщат внимание на външния и вътрешния вид на яйцата и незабавно да се предприемат мерки, ако се забележат отклонения. Възможно е да става дума за корекции в храненето, благоустройване на кокошарника или проблеми с логистиката.



Всеки птицевъд, който направи точни заключения от откритията си и предприеме адекватни мерки, ще повиши рентабилността на своя бизнес. По-малко напукани яйца и повече първокласни яйца определено ще се отразят на приходите.