Тази година процедурата, касаеща разпределението на площите в землищата, предизвика брожения сред земеделските стопани. Някои се притесняват, че няма да успеят да сключат доброволните споразумения по чл 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Други се ядосват от факта, че сами трябва да си търсят оторизирани фирми, които да изготвят споразумението между земеделците.

Срокът за доброволни споразумения притеснява земеделци

Малко преди крайния срок, 31 август, Агри.БГ получи редица сигнали от фермери в Софийска област за забавяния, свързани със системата за обслужване в службите по земеделие. 

„Заложени са твърде кратки срокове. Тази година общинските служби имат нова информационна програма „FERMA“, която едва ли не се обновява всеки ден. Явно тя забавя нещата още повече. Ако до края на месеца не са сключени доброволни споразумения, следва служебно разпределение от програма, която може да ни разпредели не там, където искаме", сигнализира зърнопроизводител.

Под статията ни, посветена на проблема, още земеделци изказаха притеснения.

„Като всяка година - късане на нерви. Програмата в ОСЗ се актуализира ежедневно. Ако до преди пет дни е сигнализирала за едни грешки, днес тях ги няма, но се появяват нови. Служителите не могат да направят нищо, защото всичко е ново и не се знае изобщо какви проблеми биха възникнали при предаване на вече готово споразумение. Всяка корекция е правене на споразумение отначало. Наистина срокът за изготвяне на доброволно споразумение в окончателния му вид - в цифров формат и разпечатано на хартия, е безумно кратък“, пише читателят „Никола“ и добавя:

Да се надяваме, че МЗХГ ще даде шанс на стопаните, които със сигурност са се договорили за доброволно споразумение, да го предадат и след определения за краен срок 31 август, ако не успеят с документацията. 

Потребителят „Някой“ пък възкликва: „Едрите" земеделци все повече се притесняват, че "малоимотните" започват да набират смелост и да си търсят правата, все по-трудно става да бъдат натиквани по деретата и баирите!“

С редакцията ни се свързаха и производители от Пловдивско и Пазарджишко, които също се оплакват, че постоянните поправки им отнемат твърде много време. Земеделец от Мало Конаре не се притеснява, че ще успее да се споразумее с другите ползватели в землището, но се ядосва на факта, че трябва да търсят фирма, която да ги споразумее.

В службата по земеделие ми казаха, че не те изготвят споразуменията вече. Сега трябва да намерим фирма, а имаме твърде малко време, споделя фермерът.

Междувременно от аграрното ведомство пуснаха следното известие:

„Във връзка с изготвяне на цифрови модели на споразумения за създаване на масиви за ползване на земеделските земи за стопанската 2020/2021г., информираме заинтересованите лица за изготвени ДАННИ В ЕДИНЕН ФОРМАТ ОТ ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА FERMA Win В ОБЩИНСКИТЕ СЛУЖБИ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ, ПРЕДОСТАВЯНИ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ДОБРОВОЛНИ СПОРАЗУМЕНИЯ и ФОРМАТ НА ДАННИ ЗА ИЗГОТВЕНИ ДОБРОВОЛНИ СПОРАЗУМЕНИЯ В ЕДИНЕН ФОРМАТ ЗА ПРЕДАВАНЕ В ОБЩИНСКИТЕ СЛУЖБИ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ.
За да се приеме цифровият модел на споразумението в информационна система Ферма, независимо с какъв софтуер е изготвено, данните следва да съответстват на указаните формати."

Файловете можете да видите тук

Екипът на медията ни изпрати съответните запитвания към отговорните институции и ще ви предостави всяка получена нова информация по темата. След големия интерес, който тя предизвика, в старанието си да индикираме проблемите и дали те засягат голяма част от земеделците или са на локално ниво в съответната община, както и за да ви бъдем максимално полезни, Агри.БГ ви пита в своята анкета: