Гледката на свободно пашуващи животни не е чужда на много производители на плодове и зеленчуци. Само за миг те могат да видят няколкомесечния си труд, хвърлен на вятъра. Както се случва и в землището на самоковското село Алино.

За виртуалните животни и сигналите в БАБХ

„Съсипана овощна градина, сега и насажденията с картофи. Толкова ли е сложно да се вземат мерки срещу един човек, заради който страда цяло село Алино“, пише в социалните мрежи Иван Гергинов и показва снимки на крави, спокойно опустошаващи неговата нива.

Сагата на Иван започва още в началото на лятото, когато заварва цяло стадо кози в новата си овощна градина със засадени през пролетта хиляди дръвчета сини сливи. Заради многото разходи оставя заграждането на 16-те декара за по-късно, което обаче му коства поне на половина унищожени овошки.

„Изпратих жалби до ДФЗ, кмет на Община, полиция – никаква реакция. От ДФЗ предадоха случая на БАБХ, но от там до този момент нямам никаква информация по случая. Това е целогодишно от доста години назад. Животните съсипват реколтата на много колеги, а тази година аз пострадах най-много“, разказва Гергинов, който е земеделски производител от 7 години.

По думите му набезите идват от стадата на един и същи човек, който отглежда близо 80 кози и 60 крави. За овощната градина той е бил дори предупреден да не пуска козите нагоре, но без ефект. Всички в района знаят кой е, но институциите не правят нищо по въпроса.

Под поста на Гергинов валят коментари на негови колеги. Производител от Сливенско споделя, че коне са съсипали младата й черешова градина, а овце – насажденията от зеле.

Оказва се, че и в Ракитово е същото: „Унищожени ниви с картофи, фасул, ливади за косене! Вече десет години тормоз от няколко стада, на които са дадени пасища и получават субсидии! До кога ще е тази анархия“, пита пострадал фермер.

Коментарите клонят от смели призиви „да играе сопата“ или ножа до по-балансирани предложения, че животното не виновно, а собственикът. Трети пък са убедени, че проблемът е комплексен, а именно „липсата на качествени и мислещи пастири, да не говорим, че всичко е разорано и животните като цяло няма къде да пашуват“.

Проблемът със сигурност никак не е за подценяване, още повече, че той е решен законодателно. Производител от Шуменско припомня, че съгласно чл. 39 от Закона за опазване на селскостопанското имущество правомощията са в кмета. 

„Съставяте комисия с кмета за нанесените щети. Отвеждате животните. Кметът уведомява собственика им. И ако той не заплати щетите, комисията продава животни до покриване на щетата, както и разходи по отвеждане, охрана и хранене на животните. И му връща останалите животни“, коментира той.

Негов колега пък припомня, че съгласно новите изменения в Наредба 44 от Закона за ветиринарномедицинските изисквания изрично е подчертано, че животните трябва да са оградени в пасищата им.