Определиха спешните мерки, които ще се предприемат по Закона за лова и опазване на дивеча, с цел предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), както за и намаляване на популацията на дивата свиня.

Ветеринари от ЕК идват на помощ за чумата


Мерките и указанията са публикувани със заповед на земеделския министър Десислава Танева.


Съгласно заповедта са набелязани пет мерки за справяне с АЧС:
1.    отстрел на дивеч да се извършва само от служители на държавно горско стопанство (ДГС) или държавно ловно стопанство (ДЛС) и от лицата, притежаващи удостоверение за подборно ловуване на дива свиня под контрола на ДГС/ДЛС, чиито район на дейност попада в съответната зона, съгласно Инструкцията;
2.    да се прилага санитарен отстрел на дива свиня съгласно Заповед № РД 48-85 от 29.10.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите;
3.    да се извършват претърсвания за трупове на умрели диви свине, съгласно Инструкцията;
4.    да се предприемат незабавно необходимите действия за ограничаване на достъпа в ловностопанските територии, съгласно Инструкцията;
5.    в тридневен срок от издаването на заповедта за определяне на зоните, ДГС/ДЛС да определят и обозначат границите им, като при определяне на граничните точки следва да се отчитат трайните топографски елементи и/или съществуващата ситуация на терена.

Вижте тук новите указания


Контролът по изпълнението на мерките се възлага на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и държавните предприятия.


От друга страна Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) чрез Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) се задължава да изплаща:


при индивидуален лов на дива свиня:
-    по 150.00 лева за брой отстреляна дива свиня в определена зона б или в радиус от 20 километра около индустриалните свиневъдни стопанства и базите за интензивно стопанисване на дивеч;
- по 50.00 лева за брой дива свиня извън определените по буква „а" територии, както и по 50.00 (петдесет) лева за намерен труп на дива свиня.

Вижте новата ни анкета

Както вече стана ясно, дължимите суми ще се изплащат на съответното лице, веднъж месечно, в 10-дневен срок от получаване на фактурата, придружена с приемо-предавателните протоколи, съответно декларации. Фактурата и придружаващите я документи за извършените дейности през предходния месец трябва да се представя от съответното ДГС/ДЛС в съответната ОДБХ в срок до 15-то число на текущия месец.


Всички проби за АЧС от отстреляни диви свине/намерени трупове на диви свине, се събират от ДГС/ДЛС и се изпращат до лабораторията за АЧС всеки понеделник и четвъртък.


Изследването на всички проби за АЧС от отстреляни диви свине и/или намерени трупове на диви свине остава за сметка на БАБХ.