Розопроизводители и розопреработватели са на среща днес - 28 май, с администрацията на Министерството на земеделието (МЗХГ), за да бъдат обсъдени важни теми, касаещи кампанията по събиране на розовия цвят и реализацията му, както и други въпроси, засягащи сектора. Това съобщи пред Агри.БГ председателят на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ)  Христо Николов.

Ще вали най-накрая и в Североизтока. Опасността от градушки остава

Последните новини от Розовата долина са за сериозни поражения, нанесени от градушките, които паднаха в района. По информация на Николов над 23 населени места са засегнати от природната стихия. Стопаните от две села близо до Сопот вече споделиха, че изобщо не могат да влязат в кампания, защото градушката е унищожила почти цялата продукция. За съжаление пострадалите фермери нямат сключени застраховки, като заявиха, че не могат да си ги позволят.

"Разбира се, ще обсъдим случилото се и загубите, но истината е, че има държавна помощ за застраховането, ДФ“Земеделие“ покрива много голям процент от застрахователните премии", припомни Николов и добави:

Друг е въпросът защо не се проектира и разположи такава ракетна площадка, която да покрие тази дупка в Розовата долина. Неадекватно е да се защитават 17 села в един район и да има други 5, които са незащитени.

Основното, което обаче вълнува представителите на "Ропроизводство", е дали ще се работи по вече обсъдените схеми за подкрепа на сектора, ще се изпълнят ли предварително начертаните указания, ще има ли промени и какви, както и ще стане ли всичко това в срок. Малко преди парламентарните избори беше договорена държавна помощ за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021. Предвиждаше се преработвателите да могат да получат по 0,30 лв. на килограм изкупен цвят, а приемът да бъде отворен от 2 август. Също така се обсъждаха и възможности за компенсиране на зелено на розопроизводителите.

Схеми и мерки за подпомагане на сектора за настоящата кампания принципно са договорени, но с администрацията под управлението на Десислава Танева. Говорим за подкрепа на преработвателите за стимулиране на изкупуването на розов цвят. Схема за подпомагане на розопроизводителите, които нямат сключени договори, изгубили са пазара си и не могат да си реализират продукцията. 

По едната мярка има взето решение и са разписани указания. По другата трябва в момента активно да се работи. На тази среща очакваме да получим отговор дали това ще стане и ще се реализират ли тези мерки. Едната помощ е обвързана с поемането на определени финансови ангажименти от предприятията, другата е единствената възможност за някакъв приход, като се покрият загубите на тези, които не влизат в кампания“, обясни Христо Николов.

Той подчерта, че ситуацията с временно управление е по-особена и затова е важно да се изясни какво може да бъде свършено сега. По думите му при последният служебен кабинет, положението в МЗХГ е било „ледена епоха“. Също така трябва да се предвиди възможността след 11 юни да не бъде съставено отново редовно правителство. По конституция определени месеци преди президентски избори не могат да се провеждат други избори. Това означава, че не е изключено настоящият кабинет да трябва да управлява до края на годината.

 "Ясно е че служебния кабинет не може да чертае стратегии за дългосрочно развитие, но в краткосрочен план има механизми и мерки за подпомагане, график за директни плащания и прочее, които трябва да бъдат спазени, защото при предишното временно управление нито един график не беше спазен, имаше забавяне на директни плащания и замразяване на всичко останало", каза за финал Христо Николов.