С Министерството на земеделието подготвяме „Ръководство за добри хигиенни практики при производство на малки количества храни в домашни условия”. Вярвам, че до края на годината ще бъде приет от Националния съвет по храните, съобщава инж. Гергана Кабаиванова от Академия „Пендара”. 

Четете още: Облекчават правилата за организирането на фермерски пазари

За да бъде това ръководство въведено лесно и ефективно в практиката, вече разработваме дигитална платформа, чрез която домашните производители ще могат сами да създават и управляват HACCP плановете си през телефона, допълва тя.

За това, кой пазар може да се определи като „фермерски” и/или „занаятчийски”, вече си има конкретно определение в изменението на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Проектът на Решение на Министерския съвет за одобряването на проектозакона за изменение и допълнение е на обществено обсъждане до 2 септември.

Той касае само пазарите за фермерски и занаятчийски храни и не се отнася до общинските, кооперативните пазари и тези по селата. Практиките на всички останали пазари си остават отговорност на общините и кметствата, уточнява Кабаиванова.

Според новите правила на пазарите за фермерски и занаятчийски храни е забранено:

 

1. извършването на търговска дейност извън предоставените за ползване части от имоти и съоръжения за търговия и пространствата, граничещи с тях;

2. поставянето от ползвателите на допълнителни собствени съоръжения, които не са съгласувани с организатора на пазара, или са извън предоставените за ползване части от имоти и съоръжения за търговия;

3. поставянето на предлаганите за продажба храни на други места извън съоръжението и предоставената за ползване площ;

4. извършването на търговия от моторни превозни средства, импровизирани поставки, куфари, колички, кашони, поставени на земята или от ръка;

5. влизането, спирането и паркирането на моторни превозни средства на територията на пазара, извън определените за това места, по времето на провеждане на пазара;

6. излагането, продажбата и рекламата на храни с външен вид, опаковка и маркировка, заблуждаващи потребителите относно тяхното качество, произход и други съществени характеристики;

7. преотдаването или съвместното ползване на наетите имоти, обекти или съоръжения, без за това предварително да е получено писмено съгласие от организатора на пазара.

Фермерски храни са храни, които са:

 

1. първични продукти от растителен произход, произведени от земеделски стопани, включени в регистъра по чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители;

2. добити, произведени или преработени, съгласно изискванията на наредбата по чл. 37, ал. 3 от Закона за храните, от бизнес оператори по чл. 37, ал. 1 и 2 от Закона за храните или лица по чл. 8 и 9 от Закона за пчеларството;

3. произведени или преработени в обекти, регистрирани по чл. 26 или одобрени по чл. 31 от Закона за храните, които са микропредприятия, съгласно Закона за малките и средни предприятия;

4. произведени, съгласно изискванията на наредбата по чл. 7, ал. 1 от Закона за храните;

5. диворастящи растения и гъби, в т.ч. трюфели.

Занаятчийски храни са храни, които са:

 

произведени в обекти, регистрирани по чл. 26 или одобрени по чл. 31 от Закона за храните, от занаятчии - майстори или калфи, вписани в регистрите на регионалните занаятчийски камари по чл. 21, ал. 1 от Закона за занаятите.“

Гергана Кабаиванова припомня, че стопаните с първично производство за лична домашна употреба не подлежат на регистрационен режим, съгласно Регламент (ЕО) № 852/2004 и Закона за храните. Ако те искат да продадат част от тази продукция от или пред дома си, за тях също не произтича задължението да се регистрират като бизнес оператори и не подлежат на официален контрол. 

В такива случаи се счита, че потребителят сам е взел информирано решение да закупи домашна земеделска продукция от дома на стопанина. И въпреки че не е бизнес оператор в този случай, стопанинът също носи отговорност за безопасността на храната, която предлага, съгласно чл. 1, параграф 1, буква а) на Регламент (ЕО) № 852/2004.

Извън дома, дали домашната земеделска продукция да бъде допусната на селския или общинския пазар, си остава решение на съответната община и кметство.