Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отхвърли едно от основните искания на националния пчеларски протест в София днес държавната помощ de minimis за бранша да бъде увеличена над вече обявените 3,5 млн. лв. Стотици стопани освиркаха това решението под прозорците на ведомството.
 
 
Стотици пчелари от цялата страна се събраха около 13 часа днес на мирна демонстрация Протест на булата пред служебния вход на министерството днес с настояване за финансова подкрепа на доходите на фермерите в бранша. Тричасовият протест беше организиран от Съюза на българските пчелари и Обединения български пчеларски съюз, заедно с 42 регионални сдружения.
 
Основните искания бяха за помощ de minimis  в размер на 40 лв. за пчелно семейство, вместо предвидените около 5 лв., а също и за включване на услугата опрашване в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) от 2021 г. с европейско финансиране от 60 евро на пчелно семейство.
 
 
Шестима представители на протестиращите бяха поканени на среща със зам.-министъра на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов. На нея беше решено през следващия месец да се създаде постоянно действащ консултативен съвет по проблемите на сектор „Пчеларство“.
 
„Ще започнем с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите в страната. Набелязахме някои административни документи, които се явяват като пречка и би трябвало да се преработят. Обещахме си да се държим взаимно информирани по отношение на здравния статус на пчелите и проблемите, които те виждат на терен, а ние няма как да знаем за тях. Между двете страни има пълно разбиране“, обясни зам.-министър Янко Иванов след разговора.
 
 
Като проблем при производителите на мед той отбеляза и многобройната численост на организациите, които ги представляват. До момента са регистрирани 17 организации, а днес в министерството беше внесена декларация, подписана от над 40 организации.
 
 
Двете страни са се съгласили, че у нас има лаборатории за изследване на здравето на пчелите, но е необходимо да се преразгледа начинът на вземане на проби. МЗХГ е отпуснало средства на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за закупуване на софтуер, който да оптимизира връзката между държавата и пчеларите, в случай на поява на масови заболявания.
 
„Само два сектора в животновъдството получават средства по de minimis тази година. Това са овцевъдите и пчеларите“, коментира директорът на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ Силвия Василева. Тя не отрече, че пчеларите са единствените животновъди, които не получават директни плащания от ЕС за подкрепа на доходите им, но подчерта, че това решение е било продиктувано от мнозинството на страните-членки в Съюза.