Любимите за много земеделци хибриди слънчоглед от всички технологии и царевица от технологичните линии „Тропикал дент“ и „Руутс Пауър“ на Еуралис ще бъдат масово засяти и тази пролет във всички региони на страната.

Хибридът „Джанис“ дава рекордните 431 кг/дка

Петко Петков е председател на земеделска кооперация в търговищкото село Горско Абланово и работи с компанията от пет години.

„Препоръчаха ми слънчоглед „Терамис“, който се отглежда добре върху слаби почви. Пробвах го и останах очарован от добивите, които изкарах. Те почти бяха близки до добивите от нормалните почви. Впоследствие започнахме дейно да работим с Еуралис“, разказва производителят.

Така за последните 2 години 40–50% от всички семена, които той използва, са на Еуралис.

„През 2019 г. при рапицата имахме рекорд на „Империо“ – 410 кг/дка. Отгледахме също и „Цезарио“. От него имаме 390 кг/дка. Миналата година слънчогледът ни е основно „Джанис”. Той даде много добри резултати – 310 кг/дка, още повече че годината не беше благодприятна предвид сушите и валежите по време на цъфтежа“, спомня си Петков.

За царевицата той използва „Метод” и „Фаради”, като добивите му са между 1 тон/дка и 950 кг/дка. През 2019 г. е сял и двата сорта рапица – „Империо” и „Цезарио”.

„Първо, което ми направи впечатление, е, че семената на Еуралис са непретенциозни към климатичните условия. Виреят добре и гарантират много добър доход дори при лошо време. И най-важното е, че те гарантират качество на семената”, категоричен е фермерът.

Неговият колега Дарина Ташкова от района на Айтос също споделя какво я прави фен на Еуралис.

„Две години сеем рапица „Империо”, която се оказа най-удачна за нашето землище. Още повече че при нас има някои особености на местния климат, като вятър суховей, който скъсява вегетацията на голяма част от растенията и създава стресови условия. При къса фаза на цъфтеж и дълъг период на суша успяхме да получим среден добив между 320 и 350 кг/дка“, изчислява Ташкова.

За площите със слънчоглед ползва хибридите „Бела” и „Терамис”. Най-удачен при нея заради специфичните климатични условия на района се оказва „Бела”. 

„Сортовете на Еуралис са устойчиви на суша и на резки климатични промени. С добър потенциал за добив са. Каквото и да е ставало, накрая никога не са ни разочаровали. Тази година отново засяхме, направихме опити и очакваме да видим какви резултати ще покажат опитите. И пак продължихме със сорта „Империо”, който миналата година показа на 1000 дка засята рапица добив от 350–400 кг/дка.”

Повече за портфолиото на фирма Еуралис може да откриете на сайта на компанията – euralis.bg, както и от регионалните представители в страната.