На много места в Европа лошите метеорологични условия доведоха до измръзване на рапицата. В Германия например културата замръзва в момента, а стеблата й се пукат. 

Дъждът отново осуети сеитбата в Пловдивско

За щастие, у нас последиците от измръзването бяха доста по-малки в студените месеци. След тях рапицата остана стресирана, но благодарение на топлото време културата навакса в развитието си, показа справка на Агри.БГ.

На много места в България рапицата дори скоро ще цъфне. 

"При по-ранните посеви и на местата, където валежите паднаха в точното време, се очаква до 2-3 дни рапицата да влезе във фаза цъфтеж. А при останалите посеви се очаква културата масово да влезе в тази фаза около 12-17 април", увери агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

В Германия обаче положението е по-различно. На пръв поглед измръзналите пукнатини при рапицата представляват отворена рана, през която могат да проникнат патогени. Предвид постоянно ниските температури в страната обаче, това е малко вероятно.

От друга страна, пукнатините се запушват много бързо, което затваря раните на растението. Към момента експертите не съветват да се предприемат каквито и да е мерки. Според оценките на Центъра за селско стопанство (DLR) не се очакват загуби при добива от немска рапица.