Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 420 лв. на 710 лв. до размера на минималната работна заплата. Промяната да влезе в сила от 1 април 2022 г., реши на извънредно заседание Министерският съвет. 

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Проектобюджетът влиза за обсъждане в Народното събрание. Рязкото увеличение с 69% на минималния осигурителен доход за заетите в селското стопанство със сигурност ще породи проблеми, убеден е Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камера (БСК).

„Дълго време този минимален осигурителен доход в сектора не се е повишавал. Може би това трябва да стане постепенно и плавно, за да няма сътресения особено в година с висока инфлация, поскъпване на материали, суровини, електроенергия. Не знам доколко това няма да изправи пред фалит част от представителите на този сектор“, коментира експертът за Bloomberg TV.

Друго, което е обезпокоително според него, е, че голяма част от реформите, които бяха договорени, не се виждат в бюджета, вероятно защото са предвидени анализи. 

„Това предполага актуализация на бюджета от 1 юли, което също е много лош сигнал, защото бизнесът няма никаква предвидимост и дългосрочност. За една година ние ще работим поне по три бюджета“, недоволен е Станислав Попдончев.

За актуализация на бюджета в средата на годината спомена и изпълнителният директор на БАБХ – проф. Христо Даскалов. Отделянето на Агенцията е планирано точно за тогава, когато трябва да стане ясно и с какъв бюджет ще разполага тя.