Човек ако слуша Министерството на земеделието, ще си каже, че непрекъснато хвърчат едни милиони. И за да не се загубим колко точно ще са те и кога фермерите наистина ще ги „уловят“, ще направим едно обобщение. Ей така, за да си припомним един ден какво е обещано и какво е изпълнено.

Мнение: В момента министерството сее конфликти, несигурност и напрежение

Ковид помощ


Бюджетът е 143,5 млн. лв., а кандидатстването - между 21 април и 20 май. Въпреки че указанията още не са ясни, от земеделското министерство обещават процедурата да бъде максимално облекчена и ускорена. Стоим в трепетно очакване да разберем къде тук се вписва доказването на разходи за последното тримесечие на 2021 г.

До 35 хил. евро на стопанство


ЕК е разработила механизъм за държавна помощ до 35 хил. евро на стопански субект, като има възможност и за акумулация по различни дейности. Така подкрепата може да достигне 400 хил. евро за предприятие. Очаква се следващата седмица земеделското министерство да направи изчисления на необходимите средства, като те може да бъдат заложени в актуализацията на бюджета, обеща министър Иванов.

Пари от резервния фонд


Друго решение на ЕК е отпускане на бюджет от резервния фонд за всички страни членки, като сумата за България се равнява на 10,6 млн. евро. Тя може да бъде увеличена с 200%, тоест с около 20 млн. евро, които също да бъдат предвидени в актуализацията на държавния бюджет, отново обеща земеделският министър.

Още 35 млн. евро като директна помощ


България заедно с 12 държави членки е попълнила обща декларация за прехвърляне на средства от ПРСР до 5% от разходите за 2020 и 2021 г. За нашата страна става дума за около 35 млн. евро, които също могат да бъдат дадени като директна помощ на земеделските производители. 

Други помощи


България продължава да настоява за разработване на отделна помощ подобно на Ковид мярката, както и за увеличаване на размера на de minimis заради достигнатия лимит.

С Министерството на финансите се обсъжда и кредитна линия, гарантирана от държавата. „Тя ще е със сериозен размер и ще бъде менажирана от Държавен фонд „Земеделие“, гласи още едно обещание на министъра.