Изкупните цени на млякото са тема, която води до разгорещени спорове. Макар българското мляко да задоволява едва 30% от нуждите на страната, изкупуването му винаги е под напрежение. Такова има и зад граница. За сравнение хвърляме поглед към германския пазар. 

Докато натискат изкупните цени: Мандрите произвеждат повече имитиращи продукти

Макар че животновъдите там не са получавали пари за мляко през април, очакванията им за цените са добри. Няколко от германските мандри повишиха цените. Една от най-добре плащащите се намира в Бавария. С цена на млякото от колосалните 49,5 цента/кг мандрата Oberfranken-West води в таблицата с цените на млякото. Това означава, че запазва най-високата цена от предходния месец. Следва я млечната компания Bayernland, която е платила на своите фермери 49,3 цента/кг мляко през април. 

Goldmilch е на трето място с цена на изплащане от 48,36 цента/кг мляко. Мандрата Berchtesgadener Land заема четвърто място - с 48,2 цента/кг мляко – с един цент повече от предходния месец. Мандрата Goldsteig, пета в таблицата, също повиши цената с 1 цент до 47,5 цента/кг мляко.

Млекопроизводителите на източногерманските мандри Müller и Leppersdorf също получиха по-добро заплащане. FrieslandCampina си позволи малка ценова премия от 0,23 цента за местоположението в Дюселдорф. Млекопроизводителите им са получили по 45,01 ст./кг мляко. 

Най-ниска изкупна цена на млякото предлагат мандрите в Западна Германия и Саксония. Там тя е на нива 42,74 цента на кг мляко. 

С покачването на световните цени на млякото бъдещето изглежда по-светло за германските животновъди. Доставянето на мляко достигна своя сезонен пик, а цените на суровото мляко, обезмасления млечен концентрат и индустриалната сметана растат. 

 

Вижте още:

Виктор Асенов, зеленчукопроизводител: Точните партньорства са в основата на успеха в оранжерийното производство

Изкупната цена на краве млякото е надолу с 10 ст./л за месец

Ферма дои близо 800 тона биволско мляко на година, но пазар няма