Румънската земя притежава няколко достойнства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори: плодородна почва, удовлетворително ниски разходи за работна сила, благоприятна данъчна политика и ниска цена на земята.

Новият Закон за земеделските земи: Рентата се договаря само в пари

Ситуацията в северната ни съседка се променя с всеки изминал ден. Цените на земята, например, тръгнаха нагоре след засилването на интереса на чуждестранни агрокомпании.

Такива, като „Al Dahra“, която през лятото на 2018 г. купи най-голямата зърнена ферма в Източна Европа, която заема площ 57 000 хектара, пише Agronotizie.

Румъния, Украйна и някои бивши съветски републики сега са същински магнит за световния агробизнес. Стопанството на Agricost е разположено на остров на юг от Браила. В него се трудят хиляди работници.

Използват се съвременни технологии, обработват се хиляди хектари земя, на които се отглеждат различни култури. Основната сред тях е пшеницата. Следват я царевица, слънчоглед, ечемик, соят, рапица и люцерна. 

Да се управлява толкова голяма компания не е лесна задача. Затова земята на острова, до който може да се доберете само с ферибот, е разпределена между 29 неголеми компании. Всяка от тях има свое собствено оборудване, заводи и хранилища. 

Agricost разполага и с изследователски център. Целогодишно там се провеждат изпитания за повишаване на производителността на компанията. Тестват се семена, методи на сеене, продукти за растителна защита и торене.

Тъй като обработваемата площ е разположена на остров, съхраняването и транспортирането на продукцията се осъществяват чрез силози с вместимост 40 000 тона. Те са разположени на пристанището в Браила. Оттук доставката на продукцията из цял свят се осъществява безпроблемно. 

От друга страна, река Дунав осигурява на стопанството един от най-важните елементи за успеха – достатъчно вода.

Именно реката дава началото на острова, осигурявайки плодородна земя и вода за напоителните системи, които покриват 40 000 хектара. На други 10 хектара мрежите за напояване са в процес на строителство. 

Защо агрокомпания, свързана с кралското семейство на ОАЕ, избра Румъния? 

Agricost е истински диамант за Al Dahra – компанията, която я купи през лятото на 2018 г. за 230 млн. евро и която в момента е една от най-важните агробизнес корпорации на Абу Даби, свързана с кралското семейство на Обединените арабски емирства (ОАЕ). 

Подобно на други страни от Персийския залив, ОАЕ са богати на финансови ресурси, но не и на обработваема земя. Поради това сделки от този род зад граница са от стратегическо значение за осигуряването на непрекъснати доставки на хранителни продукти. 

земеделие

Днес Al Dahra владее компанията, която е взела на концесия земята до 2032 г. Тя разполага с 5-годишен инвестиционен план на стойност 500 000 000 евро. Целта й е до 2022 г. да увеличи производството до 20 млн. тона зърно и фуражи. 

Междувременно Agricost продължава да се развива инфраструктурно. Предстои разширяване на пристанището в Браила, закупуване на два ферибота ново поколение, модернизация на почти цялата налична техника, построяване на система за обезводняване и т.н. 

Румъния – Ел Дорадо на европейското селско стопанство 

Agricost е само флагманът на Румъния – страната, която днес се възприема като Ел Дорадо в Европа. Става дума за огромни обработваеми площи, които възлизат на 12,5% от европейските земеделски земи. Те са апетитна хапка за много чуждестранни инвеститори, включително немалко италианци. 

В Румъния са регистрирани над хиляда италиански ферми, които обработват над 25% от земеделските земи (200 000 хектара) в страната. Основно се отглеждат пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

В някои области италианците представляват 50% от чуждестранното население. Пример е Тимишоара, административен център на окръг Тимиш, която е наричана „осмата провинция Венето“. Там са регистрирани 135 италиански фирми.