Високата производителност е една от най-важните характеристики, които са определящи за стопаните. Това важи с особена сила в сектора на зърнопроизводството. 
 
 
Днес ви представяме машина, която може да отговори на високите изисквания на българските производителите. 
 
Зърнокомбайнът RSM 161 на руския гигант „Ростселмаш“ е предназначен за прибирането на всякакви традиционни зърнени, бобови и маслодайни култури.
 
Със своите 380 к.с. мощният 6-цилиндров двигател Cummins дава възможност на комбайна да върши работата си със сила, но в същото време икономично. 
 
 
В RSM 161 са монтирани 6 броя сламотръси, с обща площ 6,1 кв. м, а заедно с тях има и отделно доовършаващо устройство, което допринася за по-качествено овършаване и минимални загуби на продукцията. 
 
За почистване на семето се използва 2-степенна система за очистване OptiFlow. Тя разполага с патентовани сита с площ 7,1 кв. м. за горното сито се използва технология, при която гребените са с различна височина. 
С това патентовано решение се обезпечава по-равномерното разпределение на въздушния поток и се предотвратява задръстването на ситото от класовете. 
 
В зърнокомбайна е внедрена система за овършаване Tetra Procеssor. Тя притежава подвижен контрабарабан с автоматично електронно регулиране на разстоянието по цялата дължина. По този начин се осигурява огромна площ на овършаването – 3,3 кв.м почистването – 6,1 кв. м., което общо е 9,4 кв. м. така се обезпечава процесът на сепарация с минимални наранявания на зърното и сламата. 
 
Комбайнът е снабден с кабина Luxury Cab, а информационно-гласовата система Adviser III непрекъснато следи за процесите на овършаване и работата на всички механизми. 
 
 
2-скоростната сечка позволява много добро надробяване и разхвърляне на растителната маса, като машината е ефективна при прибирането на култури на слята повърхност  и при окопни. 
Като опция може да се въведе възможност за регулиране на ширината на разхвърляне на сламата, което става от кабината. 
 
Обемът на бункера е 10,5 куб. м. това позволява по-голяма ефективност на комбайна и снижава броя на разтоварванията. 
 
 
Технически характеристики 
 
Мощност на двигателя – 380 к.с.
Обем на резервоара на двигателя – 1 050 л
 
Ширина на захвата на хедера – 7/ 9 м 
Скорост на движение на ножа – 1 180 ход/мин
 
Обем на бункера – 10 500 л
Скорост на разтоварване – 115 л/сек
Височина на разтоварване – 5 м
 
Скоростна кутия – 3-скоростна, с електрохидроуправление 
Дължина – 9,2 м 
Ширина – 3,7 м 
Височина (без хедер в транспортно положение) – 4 м
Тегло (без гуми и гориво) – 16 500 кг