Пролетните култури са взискателни към подготовката на почвата. От нейното качествено извършване зависят качеството на сеитбата, бързото и дружно поникване, нормалното протичане на отделните фази на развитие и в крайна сметка добивът.
 
 
Последната обработка преди сеитбата се извършва на дълбочина 6-8 cm, за да се създаде рохкав слой с твърдо легло под него. При некачествена обработка семената попадат на различна дълбочина. Една част от семената се заравят много плитко, други на по-голяма дълбочина, а една голяма част остават на повърхността на почвата. 
 
Финландските предсеитбените култиватори POTILA притежават здрава и опростенна конструкция, както и голямата работна ширина. Правилното разпределението на работните органи в 8 и 9 реда значително снижава изискването за голяма мощност на машината, което от своя страна намалява разхода за гориво.
 
 
Те  са конструирани в  няколко основни работни секции за предсеитбената подготовка. Предна дъска, която подравнява почвата и  разбива по големите буци. Следва секцията с S-образни вибриращи работни органи, които интензивно миксират почвата, запълват празнините като осигуряват перфектна предсеитбена обработка на семенното легло и намаляват теглителното изискване на машината. Сеитбеното легло е обработено толкова добре, че дори дребнозърнестите култури имат оптимални условия за поникване. Когато работните органи разкъсат изораните бразди, задната Crossboard подравняваща дъска ефективно разбива останалите буци и подравнява терена. След задния подравнител са пружиниращите органи, които спомагат за разрохкването на повърхността на почвата и създават ефективна защита срещу образуването на кора. Благодарение на тези пружиниращи органи, по-дребната фракция от почвата слиза в дълбочина 5-6 см, където се намират семената. 
 
Култиваторите POTILA се предлагат в два основни модела
Модел MASTER е предназначен за малки и средни стопанства и има възможност за избор на работни ширини от 5 до 8 метра, за агрегиране към трактори с мощност от 100-260 к.с.  Работните органи са с размер 10х45 мм и са разпределени в 8 реда, като образуват разстояние по между си от 8 см.
 
 
По-големият модел MAGNUM PLUS e подходящ както за предсеитбена почвообработка, така и за стърнища и тежки почви с наличие на повече растителни остастъци. Предлага се в работни ширини от 7 до 11 метра, с изискване за минимална мощност на трактора от 175 до 330 к.с. Работните органи са разположени в 9 реда, като размера на органите е 11х45 см с възможност за разстояние между тях  до 6 см. Самостоятелното хидравлично регулиране на предния и задния подравнител значително улеснявa работата с машината и спестява време от механични настройки.