Жътвата на пшеница в Силистренска област е към финала си. Броени дни остават до окончателното прибиране на реколтата в Крайдунавска Добруджа, съобщи за Агри.бг Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра. 

Застрашена ли е есенната сеитба на пшеница?

От 200 до 500 кг/дка са добивите в региона. Най-ниските резултати отчитат стопаните от землището на село Айдемир. 

В една от най-големите кооперации край Дунава, в ЗК „Нива – 93” в село Проф. Иширково, се радват на сравнително добри добиви. Там се обработват близо 30 000 дка земя. Жътвата в полетата на кооперацията приключи при малко над 400 кг/дка.

Най-добри са показателите от сорт Енола, от който кооператорите са постигнали най-високи резултати – до 550 кг/дка, споделя Величка Славова, председател на ЗК „Нива – 93”. Резултатите като цяло обаче през настоящата кампания са по-ниски в сравнение с предходната година.

Основната причина за по-ниските добиви са лошите метеорологични условия като сухата есен, безснежната зима и резките температурни амплитуди, обобщи Кирил Боянов.

Той добави обаче, че лошата сортова структура и внасянето на азотни торове в сушата също са сред причините за незадоволителните резултати, които на места са под 200 кг/дка. "Чуждата селекция не е изпитвана за нашите условия и сега ни провали", допълни Величка Славова. 

Площите с пшеница през настоящата стопанска година в Силистренско са малко над 440 000 дка. С ечемик в областта са засети 36 000 дка. От тази житна култура се отчитат по-високи средни добиви в сравнение с пшеницата.

В съседната Добричка област жътвата е преполовена. Резултатите там са отчайващи в сравнение с тези в Силистренско – средно 154 кг/дка от общо 1,245 млн. дка.