Ферма Овчарника продължава да присъства на фермерските изложения в Добрич без прекъсване.

Агроминистър призова от кухнята си да се купуват местни продукти

Независимо от трудностите, в които изпадна стопанството в последните месеци на 2020 г., д-р Данаил Николов и семейството му не спират да произвеждат качествени млечни продукти от млякото, добито от стадото с автохтонни породи.

Във фермата, разположена във варненското село Доброглед, се отглеждат 250 медночервени шуменски овце, 70 калоферски дългокосмести кози, 60 родопски говеда и 30 каракачански кучета.

На първото за 2021 г. издание на фермерския пазар в Добрич, което по традиция ще се проведе в четвъртък (14.01), отново ще има овче, козе и краве кисело мляко, краве масло, сирене, сметана, извара и др.  

В края на месец октомври пожар унищожи целият запас от храна за животните. Огънят е погълнал 150 тона люцерна, слама, цялата зимнина за 60 крави и 250 овце. Така точно срещу зимата беше застрашено не само изхранването на животните, а и самото оцеляване на фермата. „Успяхме да помогнем на д-р Николов. Нашият апел за помощ беше чут и имаше ефект!“, заяви за Агри.БГ Пепа Рашева, организатор на Фермерския пазар в Добрич, която веднага излезе с призив да се помогне на фермата. 

„Сложна и повратна беше 2020! Явно е трябвало да се случи нещо такова като тази пандемия, за да се осъзнаем като общество. В трудни моменти става ясно на кого можеш да разчиташ, кой ще ти помогне и кой ще ти подаде ръка!“, допълни Рашева.

Тя уточни, че много колеги и приятели на ферма Овчарника са се отзовали след тежкия пожар, за да помогнат в изхранването на животните. Освен това д-р Николов е успял да разсрочи сумите, които дължи за възстановяване на хранителните запаси и изгорелите навеси. Фермата е сред основното звено от производители на чиста храна, с които преди повече от 3 години в Добрич се поставя началото на фермерските изложения. 

Освен млечни продукти от различни производители от Добричка и Варненска област, пазарът предлага и много други изкушения. „Фермерските пазари са мястото, на което можем да открием истински свежи продукти, които са отгледани, откъснати и донесени от самите производители. Атрактивни и търсени са свежите зеленчуци, които зареждат с енергия през зимните месеци!“, допълва Пепа Рашева. 

Марияна Петрова от село Плачи дол ще изкара на щанда си пресни и сушени подправки, в отглеждането на които вече се е специализирала. Доматената къща от село Кичево също ще излезе с пресни салати, лук, чесън, моркови и пипер. 

В условията на пандемия и сезонни настинки медът и пчелните продукти се оказват основното лечебно средство. Със собствено производство излизат стопаните от Медената къща в село Прилеп, от пчелините „Халев“ и „Шерба“, както и Марина и Димитър Димитрови от село Славеево.