Необяснимо е колко често фермерите, а и всички в страната ни, се сблъскват с усилените опити на администрацията и хората на гишета да съсипят деня им с безразличие, непрофесионализъм и кисели физиономии. 

Какво ни казахте: Правните основания объркаха Кампания 2021

За наша изненада в редакцията на Агри.БГ пристигна писмо от Националната био асоциация, в което се изказват благодарности към служители на Общинска служба „Земеделие“- Варна.

“Смятаме, че е редно, когато наши членове многократно ни информират, за изключително коректно, компетентно и конструктивно отношение на длъжностни лица от структурите на МЗХГ към земеделските стопани, ние в качеството си на браншова организация, да укажем необходимото уважение и благодарност към тези лица.

Вследствие на работата, която осъществяват нашите членове, се е наложило да влязат във връзка със служители на ОС „Земеделие“ – Варна. 

Въпреки опасението,че ще се сблъскат с обичайната за нашите географски ширини, трудна за преодоляване бюрократична система, непрофесионализъм,безразличие и лъжи, са останали изключително приятно изненадана от организацията на работа и компетентността на длъжностните лица от ОС „Земеделие“ - Варна”, се казва в писмото. 

Тук обаче лъсва един сериозен проблем и той не е в това, че някой благодари на друг за това, че си е свършил работата. Проблемът е, че не очакваме тези хора да го правят и то кадърно. 

Процесът на подаване на заявления за директните плащания често е затруднен не само то липсващи правни основания, както стана тази година, от липса на интернет, забила система, а и от човешкия фактор. 

Безкрайно озадавачащо е как почти всичко е дигитално и възможно да се случва по електронен път, но има още сектори в държавната администрация, които събират хартии, трупат ги в папки и ги складират в килери. Това отдавна трябваше да е променено и хората на гишетата също да се разтоварят от бумащината и да успеят да станат по-приветливи, полезни и не така изненадващо работливи. 

Не е ли тъжно, че ни прави впечатление, когато някой си върши работата и дори, както в случая с Националната био асоциация, има порив и да го похвалим като чудо невиждано?