Предприетите мерки от Европейската комисия (ЕК) за извънредна подкрепа и облекчаване на положението на земеделските производители са добра първа стъпка. Но обявеният пакет за подкрепа на сектора, заедно с възможността за държавна помощ, няма да бъдат достатъчни. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Според него е нужно да се отпусне допълнителна подкрепа с оглед на заплахите за устойчивостта на цялата хранителна верига и абсолютната непредвидимост на развитието на събитията. 

“С този ресурс трудно би могло да се покрият дори отчасти най-засегнатите сектори в страната, а приетите критерии за дейности, извършвани от фермерите, допълнително стесняват възможностите за подпомагане в най-силно засегнатите сектори”, коментира земеделският министър.

Иван Иванов коментира и ситуацията в Украйна, която оказва неблагоприятно въздействие и върху сектор “Захар” в Европа. В това число и за държави като България, които са силно зависими от вноса на сурова и бяла захар.

Той посочи, че Украйна и Молдова са едни от алтернативните източници на бяла захар за България от региона, но в момента тези източници са несигурни.

„В тази пазарна обстановка основното направление за осигуряване на потреблението на захар в България е преработката на суровата тръстикова захар за рафиниране. Ето защо България би искала да се регламентира преференциален достъп до суровини за рафинериите в държавите членки с дефицит на захарно цвекло“, каза министър Иванов.