Тазгодишната жътва на лавандулата изглежда обнадеждаваща по официални данни. В същото време производители се оплакват и изхвърлят продукция. Кампанията по прибирането на ароматната култура у нас е към своя край, но сякаш още не може да се каже добра или лоша е годината за лавандулопроизводителите.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Производство на лавандула към 22 юли 2021 г. е в размер на 49 127 тона, което е близко до нивото от предходната година, при това от почти 25% по-малко реколтирани площи, сочат данните от последния оперативен анализ на Земеделското министерство. На този етап е отчетен по-висок среден добив от декар, който частично компенсира по-малкото реколтирани площи.

Средният добив при лавандулата е скочил с над 30% на годишна база до 502 кг/дка

В Добруджа също се отчита ръст на добива от декар спрямо миналогодишния. Последният оповестен от областната дирекция „Земеделие” среден добив е 636 кг/дка. Въпреки това пред Агри.БГ стопани от Добричкия региона се оплакаха, че добивите са ниски, цената също, и не могат да си покрият разходите по производството. „Имаме повече зелена маса и по-малко етерично масло”, споделиха се други.

Късните студове и поройните дъждове на много места в страната бяха причината за първоначалните песимистични прогнози за лавандуловата реколта тази година. Финално обаче ароматното растение се очертава да бъде поредното с неочаквано добри добиви при равносметката след жътва. Сега на дневен ред идва темата с цената и дали очакванията на много, че пазарът отново ще се раздвижи, ще се сбъднат.