Жътва 2021 се очертава като доста по-успешна от миналогодишната. Оперативните данни на Земеделското министерство към 15.07.2021 г. сочат увеличение на средните добиви от декар спрямо година по-рано при всички основни есенни култури. 

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

Това допринася за ръст на добитите количества от ечемик и ръж съответно с 14% и 76,6% на годишна база. Засега продукцията от пшеница и рапица изостава с около 29% в сравнение с отчетената по същото време на 2020 г., което се обяснява с по-късния старт на жътвата тази година. 

Средният добив от ожъната пшеницата досега обаче е с близо 55% повече от миналогодишния – 606 кг/дка.

Увеличение има в средните стойностти на добитата продукция при всички култури. От ечемика се е прибирало средно по 543 кг/дка към отчетния период. Жътвата на есенниците на места приключи и стопаните споделят, че са доволни тази година. Междувременно, цените на зърното на световните борси също донесе доволство за някои, защото тръгнаха нагоре. В Черноморския басейн обаче поевтиняването продължава. Родни зърнопроизводители съобщават, че пласират реколтата си на цени от 0,33 - 0,35 лв./кг.

За пролетниците също има добри очаквания. Според последните оперативни данни, засетите площи с маслодаен слънчоглед – реколта 2021 са с 2,4% над нивото отпреди една година. Известно намаление се наблюдава в площите с царевицата за зърно – с 1,7%.