Консултативният съвет по животновъдство в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ)завърши без решение как ще действа Наредба № 3 за директите плащания, след като съдът отмени член 23 от нея за обвързаното подпомагане за овце-майки и кози-майки.
 
 
„Ние предлагаме корекции от 2019 г. Ще има приходи, които да се доказват. Ще видим цялата стенограма от Консултативния съвет, предложенията. До четвъртък зам.-министрите Вергиния Кръстева и Цветан Димитров ще прегледат всички предложения“, заяви министър Румен Порожанов след заседанието.
 
Той коментира и планирания за 18 юли, сряда, национален протест на  животновъдите пред сградата на Министерския съвет, организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
Румен Порожанов припомни, че едно от исканията на Асоциацията е за ставка по de minimis за цялата страна в размер на 20 лв. на животно, вместо предложените от министерството 7 лв.
 
„Имаме творчески спор за това какъв de minimis да се плати за цялата страна. Предложението беше за 5 лв, увеличиме на 7 лв. Вие искате 20 лв. на животно, но това означава 25 млн. лв. бюджет - няма как да ги платим. От друга страна, се получава едно свръхкомпенсиране“, каза министърът.
 
Друга причина за протеста е искането на ощетените от отменения член 23 стопани да получат компенсации за пропуснатите субсидии. Румен Порожанов отбеляза, че годишно за това обвързано подпомагане  се изплащат 115-120 млн. лв.
 
Министърът намекна, че зад митинга има и други интереси: „Аз съм убеден, че не е им е толкова спонтанен протеста, но всеки си решава.“
 
Румен Порожанов отхвърли искането на НОКА зам.-министър Цветан Димитров и двама директори в МЗХГ да подадат оставки заради проблемите с Наредба 3 и защото секторът е в криза.
 
„Животновъдството винаги е чувствителен сектор. Неслучайно той се субсидира в целия Европейски съюз“, отбеляза министърът.
 
 
Настояването на лидер на БСП Корнелия Нинова за неговата оставка във връзка с чумата по овцете и козите, Румен Порожанов коментира така: „Аз оставка на база на това искане няма да подам. Не смятам, че съм направил нещо незаконно. Аз съм поканен в правителството от премиера. В момента, в който той каже: „Румене, ти си дотука“, тогава ще подам оставка.“ 
 
В село Шарково са останали 114 животни, включително и козичките на баба Дора, които не са евтаназирани. Няма как обаче те да бъдат спасени с поставяне под карантина, стана ясно по време на брифинга.
 
„Не искаме да има ескалация на напрежението“, каза министърът и допълни, че в засегнатите села е имало и депутати, а те имат право да не се подчиняват на полицейските разпореждания.
 
По думите на министъра, няма крайна дата за изплащане на обезщетенията на засегнатите собственици. Това ще стане най-късно в началото на следващата седмица.
 
„Ще предприемем действия за малките стопани до 100-150 животни – ще почистим техните дворове, тъй като не считаме, че те ще могат да се справят“, допълни министърът.
 
Неговата оценка е, че определените обезщетения са достойни – поне 190 лв. за овца или коза и най-малко 250 лв. за животно под селекционен контрол. Изплащаните днес компенсации за селекционни животни са били по 327-329 лв.
 
Съпредседателят на НОКА Янка Попова настоя, че ставките трябва да бъдат 200 лв. за неселекционна овца и 300 лв. за селекционна такава.
 
„Това не са овце, които са бракувани. Това са овце след дълга селекционна работя. Сред унищожените стада имаме и стадо, което е биологично. Искаме компенсация за избитите кочове – селекционни и неселекционни, и за избитите агнета“, допълни Попова.