Износът на пресни зеленчуци и плодове от нашата страна през първите шест месеца на тази година се увеличава почти двойно на годишна база,  стана ясно от седмичния бюлетин на Министерството на земеделието, храните и горите.
 
 
Експортът на български зеленчуци се е увеличил през този период с 81,5% до 27 800 тона, а износът на пресни плодове нараства с 97,7% до 30 200 тона. Прави впечатление скокът в износа на бобовите зеленчуци. Количеството на експорта в тази група се увеличава 11 пъти или със 7400 тона.
 
Съществен ръст се отчита и при износа на краставици, тикви, домати, пиперки, сладка царевица и картофи – от 11,6% при краставиците до близо осем пъти при картофите. От друга страна намаляват изнесените количества гъби - със 7,4%, и зеле - с 49,4%.
 
Почти двойното увеличение на експорта на плодове се обяснява главно с реекспорта на цитрусови плодове. Ръстът по този показател е с 11 500 тона или над два пъти на годишна база. 
 
Чувствително повишение на годишна база се наблюдава при износа на дини (над два пъти) и ябълки (88%), а намаление - при прасковите (с 14,3%), вишните (с 29,9%), черупковите плодове (с 34,9%), черешите (с 35,5%) и ягодите (с 65,7%), отбелязват експертите на министерството.
 
 
По предварителни данни на НСИ през първите шест месеца на тази година в страната са внесени 158 700 тона пресни зеленчуци и 155 400 тона пресни плодове, което е съответно с 1,6% и с 15,5% повече на годишна база.
 
Увеличили са се доставките на домати - с 4700 тона, или с  9,4%, на пиперки - с 3700 тона или с 33,4%, и на краставици - с 3600 тона или с 28,5%. Данните потвърждават, че хладната и дъждовна пролет тази година беше неблагоприятна за отглеждането на основни видове зеленчуци – особено на откритите площи.
 
Повишение в рамките на разглеждания период се регистрира също така при вноса на моркови и репи (с 3,8%), марули (с 4,5%), гъби (с 5,6%), тикви (със 17,7%) и пресни или охладени зеленчуци (със 71,8%). Вносът на лук, картофи, чесън, бобови зеленчуци и маслини намаляват от 14,5% до 48,5%.