Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще анкетира земеделските производители в страната дали са съгласни да участват във финансирането на борбата с градушките. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в интервю за "24 часа", цитирано от Дневник.
 
 
Анкетата ще цели да даде информация дали земеделските производители са съгласни да плащат по около 70-75 ст. на декар вноска, с която да се финансира дейността на звеното за защита от градушки.
 
„Заложихме вноски от застрахователите до 0,8 на 100 от три от застраховките. Ще имаме и самолетен способ.
 
Вноската, която залагаме за застрахователите е между 5 и 6 млн. лева. Правим го по този начин, за да има някаква солидарност и за да намалят вноските на земеделските производители, които в драфтовете, изготвени от предходните колеги, бяха 0,90 лв. А сега ние сме заложили към 0,50 лв.“, каза преди време министърът пред журналисти.
 
Оказва се обаче, че застрахователите са отказали да внасят 0.8 на сто от стойността на всяка сключена полица и затова и сумата, която земеделците ще трябва да плащат няма да е около 50 ст. на декар, а около 70-75 ст. на декар.
 
Ако все пак застрахователите се съгласят да участват, вноската за стопаните ще бъде по-ниската.
 
За въвеждането на фермерска такса се говори още от 2016 г. Предложението дойде от тогавашния министър на земеделието Десислава Танева. Тя предложи въвеждането на такса за защита от градушки, която фермерите да плащат, в размер между 68 и 90 ст. 
 
Тогава стана ясно, че намеренията са системата да обхване 91,4% от всички обработваеми земи у нас, или 36 590 185 дка. Останалите 8,6% обхващат площи, върху които не може да бъде извършвана защита от градушки. Всичко това трябваше да се постигне по два метода - изграждане на нови 32 ракетни площадки към сега действащите в Южна България и използване на авиационен метод предимно за района на Северна България. Тогава, по думите й, са били покрити малко над 10 млн. дка земя.
 
По време на среща с журналисти за обобщение на края на годината и равносметките от нея, министър Румен Порожанов спомена, че до края на януари трябва да бъде предложен и новия закон за борба с градушките. Той припомни, че държавата всяка година харчи по 14-15 млн. лв. годишно за издръжка на Агенцията за борба с градушките. Като последната инвестиция, за над 10 млн. лева е купуването на радари за 62 ракетни площадки, като с това обхватът на покритие е вече 17 млн. декара
 
И през 2018 г. градушка смаза труда на редица земеделски стопани, отглеждащи както зърнени култури, така и лозя, етерично-маслени култури, тютюн, зеленчуци  и овошки. Пострадалите области са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пловдив, Плевен, Силистра, София-област, Стара Загора, Сливен, Шумен, Хасково и Ямбол. 

 

Със заповед на зам.-министър Вергиния Кръстева от края на 2018 г. стана ясно, че стопаните с напълно пропаднали площи ще бъдат компенсирани