2017 година, според икономически индикатори, се очертава като една от най-добрите и успешни години за селскостопанския отрасъл през последните 10-15 години. През предходната година отрасълът отбелязва реален ръст от 8,9%, което е най-високо ниво от 2000 г. насам. Това каза Емилия Манолова, експерт в Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), по време на кръгла маса, даваща старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“.
 
 
“Стойността на продукцията също нараства и достига до 5,2%, достигайки до над 8 млрд. лева. Данни, с които разполагаме от началото на 2018 г. пък ни дават основание да разчитаме на стабилно икономическо развитие на сектора и през настоящата година”, обясни експертът.
 
По думите й стойността на продукцията и нейната структура се запазва и през 2018 г., като най-голям принос при формирането й има растениевъдството.
 
“Трябва да отбележим обаче, че при секторите “Животновъдство” и “Плодове и зеленчуци” също се наблюдава положително развитие”, конкретизира Манолова.
 
Важен индикатор за развитието на отрастъла е външната търговия. 
 
“В периода от присъединяването на България в ЕС отчитаме двукратно нарастване на аграрния износ, като през 2017 г. износът достига 8,2 млрд. лева, увеличение малко над 1%.
Данните за 2018 г. пък са още по-оптимистични, нарастването на износа през тази година е 13%”, каза експертът.
 
България изнася най-вече за европейските държави. Интересна е обаче статистиката затова какво точно изнася страната.
 
“Имаме статистика затова какво най-вече изнася страната. Най-вече маслодайните и зърнени култури, заедно те формират 37% от износа. Но се отчита и увеличнеие на изнесените количества агнешко месо (64%), пчелен мед (48%) и свинско месо (18%). Заедно с тях се очертава и тенденция за износ на продукти от мазнини и масла (22%), етерични масла (19%), както и на млечните и месни продукти, по 15% всяка група”, заключи Манолова.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!