Българска национална асоциация на производителите на шафран получи подкрепа от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за създаване на Център за развитие на шафрана в България.
 
 
Това съобщи пред Фермер.БГ управителят на асоциацията Хасан Тахиров. Шафранът се смята за най-скъпата подправка в света с цена около 10 хил. евро за килограм биологично чист продукт. Той има и лековити свойства. Получава се от шафрановия минзухар, който може да се развива даже в планински райони.
 
През миналата година у нас са добити около 500 кг шафран с отлично качество. Българските производители са сравнително нови на световния пазар на тази стока и засега продават на половин цена – по 10 хил. лв./кг. Но потенциалът в сектора е огромен.
 
 
„Искаме да наемем за Центъра неизползваеми държавни опитни полета, например за 10 години - със сгради, ток и вода. Нашето желание е мястото да бъде в Пловдивско или Пазарджишко - тези райони са удобни с централното си местоположение“, обясни управителят на асоциацията.
 
Той очаква анализ от Института по почвознание и агроекология „Н. Пушкаров“ кое точно опитно поле е най-подходящо за развитие и размножаване на луковиците от гледна точка на състава на почвите. 
 
„Целта ни е да организираме собствено производство на луковици, за да бъде независими от вноса. В срок от една година в страната може да се отгледат 100 млн. луковици. След пет години производството може да достигне 1.5 млрд. луковици“, обясни Тахиров. 
 
По негови изчисления отглеждането на шафранов минзухар е в състояние да осигури доходи на около 200 хил. семейства в страната с по 5-6 декара ниви. Тази култура има потенциал да заеме 1.5 млн. декара в България от които годишно да се добиват 90-100 тона сух шафран.
 
 
В МЗХГ очакват асоциацията да посочи към кои държавни опитни полета с отпаднала необходимост проявява интерес.
 
„В центъра ще работи администрация и постоянно ще има хора, с които фермерите да контактуват. Ще разполагаме със салон, така че на всяко 15-о число от месеца да се събираме. Всеки, който се интересува от шафрана, ще бъде добре дошъл“, каза Тахиров.
 
 
В Центъра фермерите ще могат да видят как се сеят луковиците, как се берат цветовете, как се чистят и как се изсушават. Там ще има също лаборатория за анализи на качеството и опаковъчен цех.
 
При добро сътрудничество с българската хранителна промишленост производителите на шафран у нас ще могат да продават подправката за влагане в български храни и напитки.
 
„Имаме идея да организираме с наш чай Ден на шафрана в НДК по време на българското европредседателство“, сподели Тахиров, като допълни, че лековитата подправка може да се превърне в голяма индустрия в ЕС.