Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отмени насроченото за 10 март 2020 г. обсъждане със земеделци и заинтересовани страни на пътната карта за стратегията "От фермата до трапезата", съобщиха от ведомството. Кръглата маса няма да сесъстои във връзка с решение на Министерски съвет  за ограничаване разпространението на вируса COVID-19.

Обсъждат със земеделци мерките "От фермата до трапезата"

Целта на събитието беше да проведе публичен дебат с възможно най-широк кръг от заинтересовани страни по темата за устойчиво производство на храни и изпълнението на целите, заложени в Зелената сделка.

Министерството обяви адрес на електронна поща, на който земеделците и други засегнати лица могат да споделят мнението си. Ще се събират становища по три ключови теми: "Устойчиво производство на храни", "От животинската ферма до трапезата" и "От растениевъдната ферма до трапезата".

За целта от ведомството са разработили документ с насоки и предварителни въпроси по трите направления.

Позициите си по тях заинтересованите организации и земеделци могат да изпращат на електронна поща [email protected] до 12 март 2020 г., включително. 

Стратегията "От фермата до трапезата" е ключов елемент от Зеления пакт. В него е залегнало разбирането, че фермерите и земеделието играят основна роля в опазването на околната среда и намаляване на въздействието върху климата. Целта на Стратегията е да намали значително употребата на пестициди, торове и антибиотици в селското стопанство и да утвърди европейските практики за устойчиво производство на храна като световен стандарт. Същевремнно тя ще се стреми този преход да се прилага по справедлив и щадящ за фермерите начин.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стратегия за бъдещето: Земеделие без химически пестициди

Как зелените мерки ще се отразят на българския земеделец?

Бюджетът на новата ОСП не отговаря на завишените еко амбиции