Аграрното министерство публикува въпроси и отговори, свързани с извънредната ситуация по цялата верига за производство и доставка на храни в условията на пандемия от коронавируса COVID-19.

Могат ли извънредните решения да се превърнат в трайни политики за земеделието?

„Мога ли да искам от моите доставчици гаранции по отношение на COVID-19?“, гласи един от въпросите. 

Отговорът е: „Не. Сертифициране за „незаразен с вируса продукт“ не може да бъде обосновано, тъй като няма данни, че храните пораждат риск за общественото здраве във връзка с COVID-19. Всяко искане за такива гаранции е непропорционално и следователно е неприемливо."

Документът „COVID-19 и безопасността на храните - Въпроси и отговори“ е изработен от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ в 
Европейската комисия, като обхваща цялата верига на производството и доставката на храни.

Специалистите отхвърлят като неоснователни страховете, че хранителните продукти могат да пренасят коронавируса, така че заразата да се разпространява чрез тях. Изследванията показват, че в храносмилателния тракт инфекцията не се развива, а стомашната киселина убива вируса. 

„Независимо от големия мащаб на пандемията до момента не е докладвано за предаване на COVID-19 чрез консумация на храна. Поради това, както беше посочено от Европейския орган за безопасност на храните, няма данни, че храните пораждат риск за общественото здраве във връзка с COVID-19“, обясняват експертите.

Както е известно, основният начин на предаване на коронавируса е от човек на човек - главно чрез секрети от дихателните пътища, отделяни от заразени хора при кихане, кашляне или издишване.

Няма данни, че инфекцията се предава чрез замърсени опаковки, изложени на различни условия и температури в околната среда. 

Независимо от това, за да се отстранят опасенията, че вирусът би могъл да навлезе в дихателната система - например чрез докосване на лицето, трябва да се спазва добра хигиена, като е особено важно редовно и старателно да се измиват ръцете.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер: Расте интересът към нашите млечни продукти

Данчо Кощилаков: Имаме сигурност за изкупуването на зеленчуците

Красимир Кумчев: Производството на зеленчуци да се субсидира със 150 млн. лв.