Министерство на земеделието покани фермерите на кръгла маса за обсъждане на стратегията "От фермата до трапезата" и Зелената сделка в ЕС. 

ЕК: Фермери, кажете какви са проблемите ви

По време на срещата, която ще се състои на 10 март в София, ще бъде представена информация за пътната карта за Стратегията, която ще бъде публикувана в края на месец март.

От министерството обясниха, че основната цел е провеждането на публичен дебат с възможно най-широк кръг от заинтересовани страни по темата за устойчиво производство на храни и изпълнението на целите, заложени в Зелената сделка.

"От фермата до трапезата" е ключов елемент от Зеления пакт. В него е залегнало разбирането, че фермерите и земеделието играят основна роля в опазването на околната среда и намаляване въздействието върху климата.

Целта на Стратегията е да намали значително употребата на пестициди, торове и антибиотици в селското стопанство и да утвърди европейските практики за устойчиво производство на храна като световен стандарт. Същевремнно тя ще се стреми този преход да се прилага по справедлив и щадящ за фермерите начин.

До 16 март 2020 г. на уебсайта на Европейската комисия се приемат коментари и препоръки във връзка с разработването на Стратегията.

Събитието, под надслов „От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни“, ще се проведе на 10 март 2020 г. от 9:00 ч. в гр. София, зала „Рубин“, хотел Рамада.

Поканени са организации от хранително-вкусовия бранш, растениевъдство и животновъдство. Желаещите могат да се регистрират за участие в срещата ТУК.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как зелените мерки ще се отразят на българския земеделец?

Бюджетът на новата ОСП не отговаря на завишените еко амбиции

Форум на високо ниво ще обсъжда стратегията за агрохранителната верига

Подкрепете независимата журналистика