Министерство на земеделието покани фермерите на кръгла маса за обсъждане на стратегията "От фермата до трапезата" и Зелената сделка в ЕС. 

ЕК: Фермери, кажете какви са проблемите ви

По време на срещата, която ще се състои на 10 март в София, ще бъде представена информация за пътната карта за Стратегията, която ще бъде публикувана в края на месец март.

От министерството обясниха, че основната цел е провеждането на публичен дебат с възможно най-широк кръг от заинтересовани страни по темата за устойчиво производство на храни и изпълнението на целите, заложени в Зелената сделка.

"От фермата до трапезата" е ключов елемент от Зеления пакт. В него е залегнало разбирането, че фермерите и земеделието играят основна роля в опазването на околната среда и намаляване въздействието върху климата.

Целта на Стратегията е да намали значително употребата на пестициди, торове и антибиотици в селското стопанство и да утвърди европейските практики за устойчиво производство на храна като световен стандарт. Същевремнно тя ще се стреми този преход да се прилага по справедлив и щадящ за фермерите начин.

До 16 март 2020 г. на уебсайта на Европейската комисия се приемат коментари и препоръки във връзка с разработването на Стратегията.

Събитието, под надслов „От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни“, ще се проведе на 10 март 2020 г. от 9:00 ч. в гр. София, зала „Рубин“, хотел Рамада.

Поканени са организации от хранително-вкусовия бранш, растениевъдство и животновъдство. Желаещите могат да се регистрират за участие в срещата ТУК.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как зелените мерки ще се отразят на българския земеделец?

Бюджетът на новата ОСП не отговаря на завишените еко амбиции

Форум на високо ниво ще обсъжда стратегията за агрохранителната верига