„България подкрепя реформата на ЕС в сектор „Плодове и зеленчуци с цел преодоляване на тенденциите за дисбаланс”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова след края на срещата на министрите на земеделието от Вишеградската група, България, Румъния, Хърватия и Словения в Будапеща, Унгария.

 

Участниците в дискусиите приветстваха приетия от Съвета по околна среда на 12 юни проект на Регламент, който дава възможност на всяка държава членка да наложи забрана за отглеждането на ГМО на своята територия.

 

По време на заседанието стана ясно още, че следващото председателство на Вишеградската група се поема от Словакия, която обяви основните приоритети в бъдещата си работа, обединени под мотото: “Динамичен Вишеград за Европа и света”. Най-важните теми, които ще са обект на обсъждане, засягат реформата на ОСП и нейното въздействие върху сектор „Мляко”, безопасността на храните и енергийните възобновяеми източници.

 

Предвижда се следващата среща на Вишеградската група, България, Румъния, Хърватия и Словения да се проведе през месец септември 2014 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!