Във връзка с депутатски въпрос, от Селскостопанска академия ( ССА ) информират, че договорът за борсово представителство за покупка на гориво е сключен между Селскостопанска академия и „Асет М” ЕООД на 3 юли 2012 г., а проф. д-р Петър Славейков е назначен за председател на Управителния съвет на ССА на 04.07.2012 г. и встъпва в длъжност на 05.07.2012 г.

 

С оглед изтичане срока на стария договор за доставка на едрово гориво, както и предвид усилената селскостопанска работа в този период на годината, на 16.07.2012 г. е подписана поръчка- спецификация за доставка на гориво по места, уточниха днес от МЗХ.

 

Съгласно сключения борсов договор от 25.07.2012 г. между борсовия посредник „Асет М” ЕООД и „Делта петролеум” ЕООД цената на всяка конкретна доставка се определя на база цената на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД без ДДС за съответния вид гориво, към датата на приемане на доставка, плюс надбавка за доставка от 9,8 % без ДДС. Размерът на надбавката включва транспорт и всички разноски по доставката. Плащането се извършва до 25 (двадесет и пет) дни след представяне на фактура.

 


От Селскостопанска академия информират още, че при получаване на първата фактура, постъпила в ЦУ на ССА на 20.09.2012 г., ръководството е неприятно изненадано от крайната цена на доставчика и е поискало незабавна среща с управителя на фирмата-доставчик. На срещата, проведена на 26.09.2012 г. преди обяд, изрично е поставен въпроса за нормализиране цената на доставка и свалянето на крайната цена за доставка до цената за литър на колонка с условието, че в противен случай ССА ще предприеме мерки за прекратяване на договора. Междувременно всички структурни звена на академията са уведомени за решението на ръководството и към настоящия момент няма платена сума за доставени количества, уверяват от ССА.

 


В заключение от академията отбелязват, че се надяват да бъдат преустановени всички инсинуации по въпроса, тъй като в ССА има натрупани множество проблеми през изминалите години и днес в условията на силно ограничен бюджет се налага ръководството й да се справя с всички натрупани проблеми.

 

По-рано днес от БСП поискаха оставката на новия шеф на ССА - проф.Петър Славейков. Настояваме да бъде освободен Петър Славейков от поста на ръководител на Селскостопанската академия. В противен случай считаме, че цялото правителство е съучастник в кражба на държавния бюджет. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски.

 

Депутатът обясни, че след встъпването в длъжност на Петър Славейков, се открива търг за доставка за три години на моторни горива за всички поделения на Академията, като става дума за около 3,6 млн. литра. Въпреки че обемът на поръчката е почти 10 млн.лв. и отговаря на изискванията по Закона за обществените поръчки, отново е използвана Софийската стокова борса. Михалевски напомни, че в началото на годината именно тази борса беше използвана да се продават огромни количества дървесина, беше намалена цената в полза на частните купувачи и бюджетът беше ощетен с около 2,5млн.лв. „Сега същата стокова борса се използва, за да се купят по- скъпи горива, отколкото могат да се купят на свободния конкурентен пазар в България”, отбеляза Михалевски. По думите му практиката е, че при такива количества и срокове, основният производител на горива дава отстъпка около 4% от стойността.

 

Същевременно когато има такива мащабни доставки, търговците на едро доставят горивата на нулева цена, обявена към датата на доставката. Михалевски изтъкна, че договорът за доставката е сключен на 2,3лв. на литър за дизеловото гориво, докато в същия момент цената на бензиностанциите е 2,2лв. на литър на дребно. „За бензина положението е подобно”, добави депутатът. Той обобщи, че държавният бюджет е ощетен с около 750 000лв. „Това са годишните надбавки за пенсиите на 36 000 българи”, изчисли Михалевски.


Депутатът Пенко Атанасов напомни, че именно Славейков разпореди всички семена, които произвежда Селскостопанската академия, да минават през борсата. „Оказа се обаче, че се е объркал”, изтъкна Атанасов. По отношение на стоковото зърно Атанасов подчерта, че сега всички директори на институти са поставени под натиск от председателя на Академията – да бъдат продавани на борсата, като това, което се предлага е 400лв., а иначе търговията със зърно е около 450лв. на тон. „Къде отива тази разлика?” – попита депутатът от левицата.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!