10% от служителите в Централната администрация в МЗХ ще бъдат съкратени, според  новия Устройствен правилник, който Министерски съвет прие днес. Това са около 60 човека, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. От 1 януари 2010 г. ще започнат съкращения и в областните и общински служби, както и във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити – агенции и служби към МЗХ и в техните териториални звена в страната. Съкращенията там ще бъдат над 15 % и ще засегнат около 2000 човека. От тях 125 ще бъдат прехвърлени към ДФ „Земеделие”, във връзка с изпълнение на изискване на Европейската комисия. Съкращенията в Централната администрация и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити се предприемат в изпълнение на изискване на Министерство на финансите за съкращаване на администрацията.

Новият Устройствен правилник урежда функциите, структурата, числеността и организацията на работа на администрацията на Министерството на земеделието и храните и правомощията на министъра на земеделието и храните като орган на изпълнителната власт, провеждащ държавната политика в областта на земеделието, селските райони, горите, рибното стопанство и аквакултурите.

Целта е да се оптимизира структурата и числеността на административните звена в министерството, да се прецизират техните функционални характеристики и да се преодолеят дублиращи функции. С Устройствения правилник се регламентира важна промяна, свързана със създаване на 28 областни дирекции „Земеделие” като специализирани териториални администрации по чл. 38, ал. 2 от Закона за администрацията чрез отделянето им от структурата на министерството и обособяването им като второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните.

Функциите на областните дирекции на практика проектират всички основни функции на МЗХ, тъй като през годините, освен в областта на опазване на земеделските земи, са им добавяни и функции във връзка с животновъдството, растениевъдството, приемането на заявки за директни плащания и приемане на проекти за Държавен фонд „Земеделие” и др. Концентрацията на важни и стратегически функции на местно ниво налагат техните ръководители да поемат отговорността на органи на изпълнителната власт по смисъла на Закона за администрацията.