Министерство на земеделието и храните предлага изменения в Наредба № 16 за земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и поддържане на база данни на производителите и контролиращите лица, с които цели намаляване на административната тежест. Улесняват се процедурите при подаване на заявления в Министерство на земеделието и храните за вписване на защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ), както и в Европейския регистър на Храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). 
 
Проектопредложението предвижда и отпадане на изискванията за предоставяне на данни за единен идентификационен код и копие на съдебна регистрация от страна на производителите при процедурите за подаване на заявления за вписване и за изменение на вписани вече земеделски продукти и храни със защитени наименования в съответните европейски регистри.
 
Предлагат се промени и в контролния лист, който попълват контролиращите лица при предоставяне на информация от страна на производителите. Въвежда се процедура за вписване на производител в базите данни на производителите - ЗГУ, ЗНП и ХТСХ, който се е присъединил към обединението на съответния защитен продукт, след вписването му в регистрите.
 
Предложенията за изменения в Наредбата за публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството, в рубриката „Проекти на нормативни актове“.